Thursday, July 18, 2013

Kumpul Botol Susu (over dari anak)

Salam Alaik


Selalu aku tulis pasal breasfeed lah, ebm lah and etc. Not fair kan untuk orang nda nda fully breastfeed atau fully fm. Sebenarnya aku pun bukan fully breastfeed. Itu kawan kawan kena tahu. Dan bukan terus menyingkir ibu ibu yang guna fm. Ya la aku pun guna fm. Ada rasanya entry aku bagi tahu Adam start fm masa 5 bulan. Alasan aku stok susu nda cukup. Bukan breastmilk nda cukup tapi stok nda banyak. Tapi kalau aku di KK kali dapat fully sebab bila aku balik kerja, Adam boleh terus bergayut, ne 24 jam dia kena guna ebm. 

Jadi buat mothers yang guna fm tu jangan lah kecewa jangan lah rasa terpinggir kita sudah buat yang terbaik kan. Mungkin bukan rezeki mahu kasi bf, at least anak terjaga dan cukup dari segi lain.Aku just mahu motivate mothers yang lain. Tiada salah bagi fm, tapi kena usaha dulu lah bf. Kena set mind kita susu ada, susu cukup. Kalau kita nda set mind tu yang susah. Tapi masa di hospital hari tu, ada doctor bagi ubat untuk orang sebelah katil aku, yang bikin banyak susu. Berkesan lah jugak. Cara terakhirlah. Ohya sama berurut. Ne aku ada cuba. Memang melimpah limpah. Alhamdulillah. Tapi jangan pula, nda mahu bf sebab kita malas kah atau rasa leceh. Itu memang silap. Itu hak anak kita. 

Sinceeeeeeee Adam guna fm sudah, i am so damn excited to collect bottles. Yayyyy sangattt yayyyy!!!! For the mean time Adam ada 3 bottles. Sebenarnya memudahkan MIL juga, kalau sikit bottles kan balik balik mahu cuci. Hari tu kami turun KL pergi beli barang raya Adam (Adam jak arrrr), sempatlah tambah 2 bottles total 5 la sekarang. Baru 5?? iskhhhh hahahah.  Baru tu sekarang kena beli bottles yang 9 oz, bila aku ambil mahu bayar, Ijam terus berkerut muka "besar juga botol ne". Lupa kali sudah dia anak tu makin membesar, kadang kadang 6 oz pun one go seja. Ya bha dulu beli bottle kerdil kerdil jak, sekarang nda boleh sudah kena beli bottle yang besar. 

1 :: MAM. wishlist yang kaler purple tu (kalau ada mcm mama maw bawak tidur)
2 :: NUK.  bottles Adam sekarang, kaler merah dan hijau
dulu beli ne sebab Adam maw teat yg kaler kuning tu ja
sekarang ok suda, jd boleh beli macam2 yayyyy
1 :: Avent.wishlist tp ada di online (punya mantapppp!!!)
2 :: pura kiki.paling wishlist. stainless steel bottles. ada lg silicone dia as cover.
purple tu yg mahal. if campur silicone yg rm100++ and if Adam refuse nanti terpaksalah
mama guna (if nda kena marah kita oleh babanya) hahaha
3 :: NUK. Adam dan mickey tidak boleh dipisahkan. Mama baru beli
yang kaler grey tu. Belum guna lagi, sayang!! hahahaha
4 :: Tommee tippee beli sebelum Adam lahir lagi, dont u think its so damn cute?
pindik2 tagap. hahaha

alkisah bottles Avent ne, dulu aku nda suka sebab too typical
semua org ada, baru tu designnya plain betul
tapi since dia sudah tukar design pergi yang no 1 tu,
macam aku rasa okey. Lg pun teat dia macam cantik. berbeza!!!
no 2 tu design lama.
lagi pun, pump aku kan avent, jadi memang ada guna juga bottle tu kadang2 untuk Adam,
macam best ja.
tapi tu 4oz, ne aku beli terus 9 oz.
baru beli belum pakai.
hahahah


2 comments:

  1. hai.. salam kenal,
    follower no.104
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...