Thursday, June 20, 2013

Live Update From LCCT

Salam alaik

Ne live update since aku boring di airport ne. Besok aku cuti jadi hari ne aku balik KK ler. Kalau dulu aku selalu ambil flight 9 lebih tu tapi since ada fligt jan 8.20 pm ne, dapatlah awal sikit sampai KK. Tapiiiiii, selalu lah sangat delay. Hurrrmmm now jam 9.05 pm pulak departure time. Layan jak lah. 

Okeylah sedikit update, minggu ne minggu stress dan pms mode. Jadi stok ebm memang sangat sangat sikit. Aduii sedih betul. Harap minggu depan okey sudah. 

Hari ne pun sangat stressss di office banyak benda kena buat since ahad ne kami mahu pergi outstation. Sampai pumping session jam 3 pm aku skip. Bayangkan dari jam 12 pm tiada pump. Masa naik bus dari station salak tinggi ke LCCT yang ambil masa kurang 20 minit, aku beranikan diri pump dalam bus. Pengalaman baru lagi bebeh!!!! Selamat lah 4 oz juga. Tapi kelam kabut lah. Nampak jak Tune hotel kelam kabut packing pump. Hehehe

Aku sekarang tengah tunggu mahu pump dalam flight, delay la pulak. Haiyooooo. Sabar jak lah. Lagi sejam kowt (ikut style Ayu dalam teduhan kasih) hahahaha. 

Okeylah, will be here on Sunday. First flight at 7.10am then rush balik rumah them pergi office mahu bergerak pergi Ipoh. Doakan outstation ne aku dapat pump macam biasa. No stress Ted. Ingat  dalam dunia pumping anda tidak melakukan benda yang salah. Buat muka tebal pinjam esbok kitchen. Huahuahuahuaaa. Okey ne gambar  yang baba Adam send tadi siang. Cant wait to reach home to gomol gomol him. Maksud aku Adam hahahahaha


Read more...

Monday, June 17, 2013

Another Weekend

Salam alaik

Macam biasa lah semalam baru balik dari KK. Hurmm nothing special to share. Lagi pun Ijam kerja masa aku datang sana. Berulit ulit dengan anak jak la. hehehe

Stock ebm selamat sampai. Ohya Adam sudah campur fm, belum sampai seminggu. Alhamdulillah fm tu okey. Tiada sembelit. Fm kami pilih Mamex Gold (tanpa laktosa). Mula mula aku mahu kasi cuba Novalac IT. Tapi susah nya mahu cari. Lepas MIL teliti dia punya ingredients. Dia cakap ini should be ok. Tapi nasib lah, Mamex Gold ne tin kecil rm29.90 jerr. Hahaha. Tapi if Adam nda ngam kami nda ragu ragu pun ambil yang mahal. Tapi betul cakap Ijam, nda semestinya yang mahal semua bagus. Padahall padahaalll hahaha


Masa aku balik tu, ada aku kasi susu dia guna fm juga, sebab breastmilk aku sekarang nda macam dulu, ada ikut pumping session aku. Yang Adam, selagi ada mama dia asyik mahu bf. Masa waktu tidur breastmilk nda banyak, menangis lah si kawan. Bila bagi dalam botol laju jak hisap sampai tertidur. Alalalala kesiannya. Tapi breastmilk still on. Selagi ada dan selagi Adam mahu kami akan teruskan. Aku cakap dengan Ijam if one day Adam stop bf. aku akan balik dua minggu sekali macam dulu dulu. Aku bukan apa, kewangan tinggi tu. Sekarang kena spend rm600++ untuk ulang alik KK dalam sebulan. Ijam cakap even nda bf pun Adam masih mahu jumpa aku kan. Hurmmm. Tq la sayang sebab memahami. Takut jak menyusahkan kan. 

Okey lah till next entry, nexk week aku mahu outstation pergi Ipoh then Taiping. Haisshh risau pun ada. Nanti aku update macam sesi pumping dan macam mana aku angkut mengangkut. Wuaarhhh i am tired. Totally tired............

Read more...

Friday, June 14, 2013

My Pumping Session

As Salam

Bagi working mother yang balik dari office boleh bagi direct feeding dengan baby mungkin boleh pump sekali atau dua kali di office. Kalau macam aku balik rumah still kena pump. So ne jadual pumping aku :

Tengah malam dalam jam 2 pagi aku akan spent 45 min to 1 hour untuk session ne. Sebab masa ne breastmilk sangat melimpah limpah. Aku akan on tv supaya nda boring sangat. Masa ne tiada  tenaga sangat, jadi guna lah pump automatic.

Lepas tu sampai ja office dalam jam 7 pagi tu, terus pump lagi. Lepas tu baru breakfast. Mula mula dulu aku breakfast dulu, tapi macam buang masa. Bagus pump laju laju then baru breakfast.

Lepas tu sama ada jam 10 pagi atau 11 pagi. Lepas pump mesti lapar, masa beli breakfast sudah sedia beli extra. Hehehe. Aku biasa pump di surau, jadi selalu lah terjumpa jumpa orang. Macam macam cerita dan pengalaman orang orang yang aku nda kenal ne. Antara ilmu aku dapat, bila anak minum susu fm dan dia cirit birit itu bukan sebab dia nda ngam susu tapi sebab lain macam mainan kah tangan kah yang kotor dan masuk mulut dia. Kalau nda ngam susu tu baby akan sembelit. Ok noted!! Lepas tu ada yang tanya apa kau minum atau makan kasi banyak susu. hehehe. InsyaAllah dengan izin Allah, aku amalkan horlikcs. Laju jak bengkak kalau minum horlicks ne. 

Selepas tu dalam jam 3 petang lagi another session. Kalau aku ne naik kereta balik rumah, bukan naik bus aku sambung pump di rumah ja. Tapi takut bus lambat kan. Jadi pump dulu siap siap supaya nda berlari lari dari bustop ke rumah menahan sakit. Jauhh oooo. 

Lepas tu sudah mandi makan segala. Another session dalam jam 7 malam sambil tengok Teduhan Kasih. Hehehe . Dalam jam 9 - 9.30 malam aku sudah tidur. Kalau lebih jam 10 malam aku tidur punya lah mengantuk di office. Wuahahaha

So total session aku adalah 5 kali, 1 kali session 5 oz. tapi 1 session mesti ada yg 10 oz. InsyaAllah rezeki Adam masih ada.  Walaupun dia sudah campur fm. Tapi fm tu untuk malam masa aku tiada ja, mahu tunggu ebm panas dia sudah terbangun. Mengamuk mahu menyusu. Doa kan semua nya berjalan dengan lancar. Amin ya rabbal alamin




Read more...

Thursday, June 13, 2013

Rezeki Adam

As salam

Dekat office aku kira sebulan sekali ada jamuan untuk mengeratkan hubungan semasa department. Terus sekali lah bagi hadiah siapa yang celebrate birthday bulan tu. Kalau ada yang ditimpa musibah macam accident kah, masuk hospital kah pun dapat sumbangan dari kelab. Lepas tu dapat baby pun boleh dapat sumbangan. Hehehe. Jadi aku lah salah seorang yang dapat sumbang sebab dapat baby. Hehehe happyy!!

Dalam hati lama orang lain sudah dapat, bila lah turn aku. Alhamdulillah masa nya sudah tiba. InsyaAllah kawan kawan yang lain pun akan dapat. Thank you ajk kelab ict. Hujung bulan ai bayar duit yuran. Hukhukhukhuk 



Read more...

Proud Wifey

As salam
rasa mcm budak sekolah
maybe sebab cutting baju tu
hehehe
Hehehe baju kurung ne dibuat hasil tangan Ijam. Siapa Ijam? Laki aii lerr. Tapi opkos lah dengan bimbingan dan nasihat MIL, kalau pernah nampak iklan di blog aku sebelum ne, iklan belajar menjahit baju kurung. Itu MIL lah yang ajar. Tapi sekarang kelas stop sekejap, sebab MIL jaga Adam. Hukhukhuk. Kalau mahu juga belajar boleh tolong sekali jaga anak aku. Hahahah. Nda bha, tunggu Adam besar sikit kali, kelas akan dibuka semula.

Ijam saja ja belajar bukan mahu komersial pun. Nanti jadi pula, Ijam mana? Ijam tukang jahit. Hehehe. Bukan aku cakap lelaki nda boleh jadi tukang jahit. Tapi Ijam ne tukang buat kereta jadi nda ngam plak kan. Get it right? At least sekarang kalau ada koyak koyak boleh pas dia. Itu pun kalau rajin, kalau nda dia pas juga dengan MIL. 

Okey ne salah satu student MIL merangkap adik kepada bff aku. See how minat bertukar menjadi pendapatan. Jadi siapa yang mahu order tu apa lagi. Cepetenn cepetennn. Aku mahu juga order tapi nanti lah. Aku mahu request kaler purple. Hikhikhik. try add dia kalau nda dapat boleh tinggalkan komen, nanti aku bagi contact dia. https://www.facebook.com/qasuma.dewikarim?fref=ts

cantik kannnn
cantikk
cantikkkkk



Read more...

Wednesday, June 12, 2013

Qaira Hijab Pilihan Ku

As Salam

Balik balik cerita pasal Adam jak, hari ne kita cerita pasal tudung. Typical untuk perempuan bertudung. Satu satunya jenis tudung aku suka pakai adalah jenis syria. Senang pakai dan senang jaga. Macam tudung yang empat segi ne senang jaga susah pakai. kalau tudung ada awning senang pakai susah jaga. Jenis malas macam aku syria ne la paling sesuai. hukhukhuk.

Kalau turun Jalan TAR, susah mahu pilih sebab terlampau banyak. Sudahlah panas, migrain kita begini. Aku paling suka beli bila ada jualan di bawah office ne, tapi sekarang ne jarang sudah dorang berjualan. Kalau online pula, susah betul mahu jumpa kalau jual tudung syria ne. Baru baru ne jumpa satu website yang jual tudung syria cantik cantik yang reasonable lah harga dia. Masa tu baru masih dalam pantang, mahu jalan sangat pun nda dapat, membeli online ja la kerja aku. Beli baju di Thepoplook ja kerja aku, sekali membeli terus sampai lima helai. hehehe. Ijam nda marah, sebab dia tahu aku penat jaga Adam. Terapi jugak tu kan. Lucu masa aku di KK, kerja aku membeli online jak. Baru tu bapa aku tukang ambil di pejabat pos. Tiap tiap minggu ada barang sampai. Tudung lah, baju, kain cotton lah, barang Adam. hahahaha

Sambung tajuk asal, ne website yang aku maksudkan http://www.qairahijab.com/ . Ada jual tudung awning, shawl, inner dll. Tapi tudung syria dia juga terbaik!!!! Aku baru dua kali beli, pertama aku beli 4 helai. Kain dia sangat cantik, lycra lembut. Tapi bukan lycra juga, memang cantik. Yang penting nda payah iron. Lepas tu, bila sampai Putrajaya, aku ada beli lagi 3 pasang tudung syria dari http://www.qairahijab.com/ . Kali ne soft cotton. Memang cantik juga. Puas hati lah. Aku jarang beli tudung online, infact inilah first time. Walaupun aku ne jual tudung juga. hehehehe. Dijadikan cerita, salah satu tudung aku  beli tu, ada sikit terkoyak. Kalau part yang nda perasan aku okey, ne dekat belakang memang akan nampak. Aku mula mula macam mahu ignore tapi rm29 tu. Nda apa dalam hati, aku email jak admin dorang. Kalau dapat, dapatlah. Kalau nda, bukan rezeki aku lah tu. hehehe. Aku pun buat business online ne. Walau pun kecil kecilan. Aku paham. Alhamdulillah, dorang mahu tukar tanpa perlu aku pos balik yang koyak tu. Aku just hantar gambar. Ne nama nya, based on trust. InsyaAllah hari ne aku akan receive yang baru tu. Kalau ikut tracking lah. Happy!!!!

Ohya ne FB  page Qaira Hijab FB Page . Kalau mahu order atau ada pertanyaan boleh ja email qaira.hijab@gmail.com. laju ja respon dorang tu. Aku nda sabar sudah tunggu apa lagi keluaran syria terbaru dorang. Nanti kalau ada lagi aku update k.

ne pembelian aku yg kedua dgn qaira hijab
ne yg ada koyak tu
pink lg ne
hehehe
ne pembelian yg 1st
love2 gitu. awwww
ootd::
syria : http://www.qairahijab.com/
blouse : http://thepoplook.com/
jeans :: levi's
tote bag : roxy
pump shoes : vincci
ne tribal sikit2
favorite gilak
ootd ::
syria http://www.qairahijab.com/
cardigan : mng
baju : http://thepoplook.com/
pants : mng
pump : crocs
1 of the favourite!!!!
kain dia jenis yang high quality
yang penting harga berpatutan



Read more...

Tuesday, June 11, 2013

Selamat Pengantin Baru Faizal Dan Faezah

As Salam

Aku suka tajuk tu sebab nama pengantin dekat dekat, aku harap nama anak nanti mesti mula F juga. Hehehe pandai pandai atur hidup orang pula. Ahad lepas, sebelum balik Putrajaya aku sempat attend satu majlis kahwin. Pengantin lelaki aku kenal dari sekolah menengah, tapi aku nda biasa. Bila masuk kolej baru lah biasa sebab kami satu batch. Pengantin perempuan tu junior kami di kolej. Jodohkan. 

Aku rasa ne majlis kahwin pertama aku sejak pregnant dan ada Adam ne. Masa pregnant, aku nda cukup fit untuk attend mana mana wedding. Aku rasa lemas betul, kalau kekuar rumah rasa di cucum cucuk tu kulit. Sekarang insyaAllah kalau kena masa aku datang juga siapa yang menjemput.

Alhamdulillah, Adam pun senang di urus. Dia pun makin besar makin paham. Nanti nda sedar Adam pandai jalan da kan. Nda sabar nda sabar.

Bila berkumpul kumpul ne aduiii, ingat pula zaman zaman kolej. Best nya la bha. Walaupun kami bukan belajar di ipta, tapi kami jadi manusia juga. Sebab di mana kita belajar nda penting, yang penting kita belajar betul betul. Dapat kerja based on your qualification. Kami walaupun nakal nakal bising bising dalam kelas, belajar juga. Cuma satu subject ja aku nda suka aku nda pandai masuk otak, accounting. Aku fed up betul. 

Okey lah, tengok gambar gambar yang sempat di ambil, hurmmmm tua sudah rupanya kami, tua sudah rupanya aku. Eb bukan tua, tapi berpengalaman. Hehehe. Kepada Faizal dan Faezah, aku mahu bagi nasihat pun aku baru setahun jagung. Baru masuk 3 tahun, yang penting kahwin ne jangan stress stress. Bini tolong laki, laki tolong bini. Okeeyy :)))

mcm aku ckp aku kenal pejal dr sekolah menengah lg
ne kwn2 dr maktab sabah
paling semart!!!!
aku suka ne gambar
semua bekas cosmopoint kk ne
the proper one
"semua ada di kk, ada di kk"
ne bff aku masa college
tengok reaksi adam
hahaha
bff 1 lg lupa kami maw bergambar
arrghhhh
keluarga kecilku
InsyaAllah till jannah
ignore baju, sebab aku pakai dress juga di dalam.
hehehe
actually d depan tu kwn2 aku panggil la
kasi main2 dia
thats y keluar muka adam begitu. hahaha


Read more...

Monday, June 10, 2013

Adam Mukhlis Turns 5 Months

As salam

Hari Sabtu lalu Adam genap 5 bulan, kebetulan ramai family members di rumah, Ijam pun off day,kami pun buat makan makan sikit. Buat lauk bakar bakar, buat puding cocktail dan beli cheese cake. Makan ramai ramai memang best. 

Actually kami mahu celebrate Adam nanti  6 bulan, tapi puasa pulak tu kan. Nda banyak gambar pun. Okeylah Adam Mukhlis bin Khairulizam, semoga terus membesar dengan sihat. Jangan nakal, ikut cakap baba nenek dan atok. Minggu ne Adam ada jarum 5 bulan sama rotavirus. Kuat kuat k sayang. Mama loves you.

semua panggil adam
tapi dia masi tengok tempat lain
hampir2 tengok
hahaha
o0o0o
kek ini lebih menarik
yeahh finally
hye anak mama
i love u


Read more...

Thursday, June 6, 2013

Pump And BF In Public With Confidence

As salam

Bukan senang mahu pumping on the go kan. Kalau di rumah memang susah sebab sekejap aku mahu bf Adam and benda ne ambil mood kan. Mana lagi mengantuk lah. Haishh. Jadi bila aku keluar rumah. Aku akan pump dalam kereta. Senang bagi aku. Aku letak Adam dengan toys dalam carset then aku boleh pump. 

Itu satu hal, nda susah pun pump dalam kereta. Tapi pump dalam kapal, agak mencabar, kira in public juga kan. Bukan semua orang boleh terima. Huhuhu. Ada hari tu aku duduk paling tepi, tengah tengah tiada orang yang ada lelaki di hujung tingkap. Pheww. Aku tekad jak pump. Budak seat sebelah balik balik tengok apa lah di sebalik shawl aku tu. hahahaha 

Lepas tu ada lagi aku duduk seat dekat tingkap. Dua seats sebelah aku lelaki. Malu tu memang ada tapi pandai pandai lah. Guna shawl yang tebal. Persepsi dorang masa tu nda tahu lah apa. Hehehe 

Bagi aku benda penting masa mahu pumping di luar rumah, sama ada office, kereta mahu pun dalam kapal terbang adalah seperti berikut (macam dalam exam): shawl tebal dan lebar, pencuci tangan (aku taruh dalam bekas kecil untuk travel), sanitizer, tisu/towel kecil, cooler bag, ice pack (at least 3), marker/pen dan sticker untuk proses label juga jan lupa paling penting pump. Kalau terer guna tangan okey juga. Tapi make sure tangan bersih okey. Baju yang sesuai pun patut di titik beratkan. 

Itu cerita pump, kalau cerita menyusu di public? Contohnya masa kita makan kah, ada majlis kah. Satu cabaran jugak tu. Tapi Adam sudah biasa, kalau aku buka kain besar dia diam-diam jak menyusu. Nasib Adam sudah dilatih dengan baik dari kecil untuk menyusu in public. hehehehe

Tapi tu la kan, persepsi orang ne. Kadang kadang ada yang heran kenapa la kita bf atau pump in public. Bukan kita buka habis pun. Cover pun, pakai tudung lagi. Memang langsung nda nampak bha. Walaupun banyak cabaran bf dan update stock ebm Adam, InsyaAllah aku akan teruskan. Dan dalam masa terdekat ne aku mungkin akan campur fm dengan Adam. Aku nda dapat cover untuk pump satu minggu punya. Kalau Adam ada dengan aku lain cerita. Arrghhhhh sakit!!!! sakittt!!!! Adam menyusu dalam 30 oz satu hari. Aku dapat pump satu hari pun dalam 20 oz. Jadi target aku kalau Adam campur fm, 20 oz ebm, 10 oz fm. Luluh hati aku mahu beli fm ne. Kuatkan semangat aku. Breastmilk akan diteruskan, sebab terlalu banyak khasiat kan. Aku mahu Adam terus sihat terus 'ingat' aku dengan adanya breastmilk ne.

ne masa majlis kahwin (previous entry)
di dewan ne
kain aku guna tu adalah kain bedung dari mothercare
memang multi purpose
kain sangat lembut nda panas
adam ne sambil bf suka tarik tarik apa yang dia boleh capai
tapi bila buka kain untuk bf dia nda tarik2
amazing!!!
ne masa balik kg fil di sipitang
terpaksa berdiri sebab meragam sudah
in flight
bangga kan dapat pump
hehehe
ne nursing room di suria sabah
kalau dalam nursing room nda payah cover kain
just pakai tudung. untungkan orang pakai tudung
note :: gambar adalah masa berlainan tapi baju dan tudung sama. Nampak sangat tiada baju !!!!!!!!! arrghhhhhh

Read more...

Wednesday, June 5, 2013

Sarah's Wedding At Beluran

As salam

Last weekend, aku dan family sebelah Ijam balik Beluran. Kampung sebelah MIL, ada cousin Ijam kahwin. Ne perjalanan jauh Adam yang pertama. Alhamdulillah eveything went well. Infact, very well. Syukur. 

Majlis akad nikah pada hari Jumaat sebelah pagi mana kala majlis sanding sebelah malam. Adam biasalah dengan sifat peramahnya. Siapa angkat pun okey jak. Aku paling risau lah kalau ada ceremony ada baby ne. Ya la nanti mahu menyusu lah. Hehehe

Majlis berjalan lancar dari pelamin makan segalanya diurus bersama sama satu family. Best. Aku masuk family Ijam baru dapat rasa semua ne. Ohya make up tu pun SIL aku yang kasi make up even kereta pengantin pun guna kereta kami. Rasa best bila kita guna kan apa yang boleh digunakan. Unite as one family. hehehe

Aku balik dari Putrajaya hari Rabu, Khamis selepas Subuh kami bertolak ke Beluran, hari Sabtu kami bertolak balik ke KK sebab Ahad tu ada lagi cousin Ijam bertunang. Hehehe one go majlis majlis ne. Aku balik Putrajaya hari Selasa. Apa yang nda best aku nda sihat. Start dari office lagi. First time aku travel dalam keadaan sangat nda sihat. Macam mahu menangis rasa mahu demam tu. Adam sudah baik, mama nya pula sakit. 

Okeylah tengok tengok gambar lah. Tapi kan, masa tengok tengok Sarah bersanding aku cakap sama Ijam. Majlis Sarah ne macam ada sikit sikit majlis kita kan. Ijam : 3 tahun sudah kan. Cepat jak. Ada Adam sudah. Me : Kalau ikutkan ada 2 orang lagi bang. Ijam : Nda apa lah ada Adam sudah kan. Me : terkenang........

otw to beluran
breakfast @ ranau
akad nikah sarah (Ijam's first cousin)
pinjam cermin orang dulu
Adam biasa sudah bergambar
hehehe
Qhalisssshhhh!!!!
beza dgn adam 3 bulan ja
anak 1st cousin Ijam
Tapi dia nda suka akuuu
:((
Adam beramah mesra dgn family sebelah sana
keluarga kecil ku
lucu kan mukanyaaaaa
sessi bertukar cucu
Ijam dgn Fara beza 4 bulan tahun yg sama
Anak dorang beza 3 bulan tapi tahun lain
Maci sarah yang cantikkkk
one big family
hehehe
wendu arr mamaaa
ootd
syria : qaira hijab
Blouse :: Thepoplook
dress :: thepoplook
tote bag :: mng (taruh pampers segala)
aku balik rumah (kami stay di rumah makcik Ijam) duluan
Ijam balik kemudian sebab hantar pengantin.
dia send aku ne thru wechat
rupanya sweet juga laki aku ne
hahahaha


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...