Thursday, February 28, 2013

Visual Test

As salam,
25hb hari tu baby Adam ada review di Klinik Mata HQE 1. Review-review dia ne rentetan dari demam panas sampai kena jangkitan hari tu. Aku belum cerita lagi kan bab tu. Nanti aku cerita k, tunggu masa sesuai. Bukan apa bab tu lama sikit maw karang, tahu jak la baby kecik ne kalau mama tiada apa mahu buat lama pulak tidur, nanti mama ada mood mahu berblog dia palak-palak pulak mata. Huhuhuhu
Sebelum ne baby Adam ada review telinga di Hospital Likas, tapi nda lama . Maksud aku, kan kalau hospital kerajaan ne bercinta lah kita menunggu di hospital, jadi expectation aku untuk ye assessment ne pun gitu la kunun. Kami sampai dalam 8.30 am, appointment jam 9 am, sekali sampai pintu pun penuh orang bha. Lepas sejam baru turn kami. tapi itu baru bilik pertama.

Doctor check sama ada baby Adam alert ka tidak dengan cahaya dan benda bergerak. Benda yang bercahaya tu macam mainan. Bentuk star dalam ada lampu. Punya berabis di ketawa. Bila doctor berhenti dan mahu ambil barang, dia berabis cari tu doctor. Baby Adam pikir kena bawa main kali. Hehehe. Besoknya mama terus pergi KK Toys cari benda yang keluarkan lampu dan mainan warna yang terang.

Ok lepas tu tunggu punya tunggu punya tunggu. Sampai baby Adam ‘melabur’ dua kali. Bf nda tahu berapa kali, sampai turn kami jumpa pakar. Dorang kasi titis 3 jenis ubat mata utuk kasi kembang anak mata. baby Adam jenis yang nda suka di pegang atau dikacau kepala dia. pantang dia tu. menangis lah dia berabis kena titis mata tapi lepas tu rilek jak sambung tidur. lepas kena titis tu rasanya mahu 2 jam juga tunggu ada bilik kosong untuk dorang check mata baby Adam. dalam bilik untuk check tu baby Adam kena bedung lepas tu part paling aku nda boleh tahan. dorang titis 1 ubat yang dorang cakap itu bius. dalam hati aku kalau bius ne mesti benda meyakitkan. ada 1 tool untuk bukakan kelopak mata baby Adam. doctor explain, bila baby menangis dia akan tutup mata so, dorang nda boleh check mata dia. benda tu macam besi yang disangkut di kelopak mata so that mata tidak akan tertutup. macam mana mahu exlain arrr,, bayangkan baby menangis tapi mata dia masih terbuka luas lebih luas dari bukaan dia normal. aku memang menitis sudah airmata. aku macam mahu lari dari bilik tu. baby Adam masih kecil, aku nda sampai hati. aku sudah cakap dengan mama mentua aku, nanti next review biar dia jak masuk bilik tu, aku nda sanggup lagi. bergegar aku. sedangkan sebelum tu aku lapar yang amat, sebab langsung tiada makan dari pagi. nasib aku nda pengsan. huhuhuhu.

alhamdulillah, semuanya normal. semuanya berada di tahap yang betul mengikut umurnya. tapi kami kena datang lagi dekat-dekat baby Adam 5 bulan nanti. hope everything will be ok. will be fine. kesan bius tu sekeliling mata baby Adam jadi merah, aku yang pada mulanya mahu berjalan untuk urus itu ini terus rasa mahu balik. terus mahu bagi baby Adam rehat di rumah. biarlah nanti-nanti jak urus semua tu.

bila sampai di rumah, jumpa neneknya terus macam menangis esak-esak. megadu kali dia. hehehehe kiut ne. tapi terus senyum-senyum sudah dia. kawan-kawan doakan baby Adam tiada apa-apa masalah. amin ya rabbal alamin. lepas tu kan kami banyaaakkkkkkkkkk betul appoitment. di Hospital Likas, di Queen, di Klinik Kesihatan Kinarut. Setiap bulan sekurang-kurangnya 2 appoitment di tempat yang berlainan. nda apalah nak, demi kesihatan mu sayang. 

susahnya maw dapat gambar buka mata ne.
ne buka mata buka mulut lagi
hahahaha
buring menunggu kali

ne masa appoitment di klinik kesihatan kinarut
seeeeee berjam-jam pun tidur jak


Read more...

Friday, February 15, 2013

Pengalaman Melahirkan Adam Mukhlis

As Salam,

Yeah aku sudah kembali menulis. Kali ne aku mahu cerita saat-saat genting dan mendebarkan semasa melahirkan Adam. Macam baru ja rasa semua tu. bukan macam baru kelmarin, macam baru tadi. Hahaha. Aku due 4 Jan tapi tiada tanda-tanda mahu beranak walaupun sudah 4hb. Orang cakap kalau kaki bengkak lepas tu dia turun bengkak nah mahu beranak la tu. Aku  ne nda tahu berapa kali bengkak turun bengkak. Tapi nda juga mahu beranak. Orang cakap banyak berjalan pun cepat turun perut cepatlah beranak. Aku selalu juga jalan kaki dari rumah pergi kedai Sabindo ne. Kira round juga la Pekan Sabindo ne. Tapi masih lagi nda mahu beranak.

Masa tu aku beranak hari Selasa. Hari Sabtu tu aku bagitahu Mr. Ejump mahu pergi Gaya Street besoknya. Walaupun malas aku maw bersiap awal. Sambung tidur lagi bagus. Tapi kerana sudah overdue aku mesti kuatkan semangat. Berjalan la kami dengan adik ipar aku tanpa hala tuju. Malam tu masih macam biasa. Besoknya hari Isnin, bangun solat Subuh, lepas tu main-main ipad sampai terlelap balik. Tiba-tiba dengar bunyi 'pakk', terus terbangun, "mimpikah aku ne arr??". Mahu sambung tidur tapi hati nda sedap. Pergi toilet tengok ada darah. Yayyyyy, tepuk-tepuk Mr. Ejump. Bagitahu ada darah keluar. Dia baru mahu tidur balik terus terduduk terus pergi bilik mentua. Aku menari-menari sebab gembira mahu beranak sudah. Tapi Mr. Ejump cakap jangan suka betul. Mom in law sediakan air sanggul fatimah untuk minum dan sapu di perut. Tujuan untuk cepat bukaan rahim. Ohya masa darah keluar tu lebih kurang jam 6.30 am.

Aku check balik barang-barang kami untuk pergi hospital. Dan Mr. Ejump bertukang pasang baby cot yang susah payah kami courier dari Ikea. Oleh kerana mom in law bepengalaman dalam perbidanan ne. Kami nda kelam kabut lah pergi hospital. Sempat breakfast and lunch lagi di rumah.Walaupun tiada selera due to contraction, aku paksa jak, sebab orang cakap kena makan untuk tenaga masa mahu meneran nanti. Aku makan semakannya. Hehehehe. Sampai hospital dalam jam 3pm. Contraction sudah kedebuk kedebakkk!!! Masuk bilik penilaian,  doctor yang ambil case aku doctor yang sama handle orang yang pregnant yang ada masalah macam darah tinggi and so on. So 
baru mahu check aku, tiba-tiba ada emergency case. Penghujungnya jam 7pm gitu baru aku kena check, itu pun doctor lain ambil case aku. Aku tetap bersabar dan terus bersabar sebab aku tahu aku ne mahu beranak. Nanti tidak dipermudahkan kepisan aku. Nda apa lah, aku masih oleh bertahan. Doc check, bukaan sudah 3cm. Aku warded dalam jam 10 pm. Nda tahu kenapa masa berjalan macam cepat betul. Tiba-tiba mahu tengah malam sudah. Mr. Ejump hantar  bubur untuk tenaga merangkap makan malam. Itulah bubur paling sedap pernah aku rasa, maka-maka bubur mcD. Huhuhuhu. Dalam bilik tu 3 orang semua overdue, sebelah aku tu mahu induce lagi. Macam semua dalam Kenanga 1 tu tidur,  maksud aku semua ward. Huhuhuhu. Jam 11 lebih gitu makin sakit aku rasa, aku jalan pelan-pelan cari nurse. Jumpa nurse takut pula mahu bagitahu. Hahahaha ada pulak rasa gituuu. Last-last nurse yang tegur sebab terlampau mundar mandir.

Doc datang check bukaan, suda 4 cm. lepas tu dekat 1 jam baru doc datang lagi mahu kasi pecah air ketuban. Yang aku ingat aku cakap sama doctor, 'ok saya tarik nafas dulu arrr'. Dalam pikiran aku sakit bha pecah air ketuban ne. Hahahaha.  Lepas tu nurse sebut perkataan moderate balik-balik. Entah apa lah maksudnya. Dia ambil syringe then cakap lagi dengan doc moderate. Last tu nurse bagitahu baby sudah berak dalam perut.  Dalam hati macam mahu jatuh, airmata mahu keluar tapi aku tetap mahu kuat. Aku tiada google pula pasal tu.  Yang aku tahu mesti bahaya. Aku disorong ke pintu besar ward. Dan dipasang alat untuk monitor jantung baby. Dekat setengah jam la juga. Nurse tu mungkin perasan muka aku lain-lain sudah. Dia cakap, jangan risau jangan sedih nanti baby ikut sedih. Kamu kan masih bersambung. Tali pusat masih bersambung. Dia rasa tu apa kamu rasa. Aku sms Mr. Ejump suruh dia berdoa untuk anak kami. Dan bagi aku semangat kalau ada apa-apa jadi.

Lepas dorang dapat graf/pola denyutan baby (pandai-pandai jak aku kan), aku kena sorong pergi dewan bersalin. Rasa macam dalam tv bha kena sorong atas katil. Mr. Ejump sudah siap tunggu depan pintu. Lepas masuk di pasang segala air dan benda untuk monitor denyutan jantung baby, baru dia masuk. Aduiii baru lega sikit, susah juga mahu make sure air jalan, denyutan baby tiba-tiba berhenti sebab nda pandai diam. Mana lagi gas yang bikin kurang sakit tu. terasa tension. Bila Mr.
Ejump masuk dia tolong tengok air tu jalan ka nda, tolong sambungkan gas tu bila contraction makin kuat. Syukur, dia akhirnya memilih untuk kasih kawan aku dalam labour room. Kawan-kawan kalau ada peluang untuk masuk kasi kawan bini, masuklah. Saksikan lah anak kita keluar dengan live. InsyaAllah kita lebih hargai segala-galanya.

Okey sambung, masa tu dalam 1 am lah. Dalam 1-2 jam pun bukaan 4 cm jak, masa tu rasa mahu membuang amat-amat hebattttt. Bagitahu nurse, "saya mahu berak nurse, betul-betul mahu berak ne.". Nurse terus sambung tiub kencing and cakap, "kalau mahu berak, berak jak atas katil". Hahahahahaha. Keluar jak nurse berabis aku meneran, Mr. Ejump ketakutan sudah, dia nda suruh. Aku nda tahan sudah, macam ada taikkk bha perasaan dia.  Ada lah doc datang check itu ini. Lepas tu ntah lah jam 4 am gitu kali panggil lagi nurse, tadaaa hasil meneran babes bukaan kini 8cm. Aku pikir boleh sudah, rupanya tunggu 10cm. Wuarrgghhhh. Then doc datang, dia mahu paksa aku beranak, nda tahu cara apa tu. tapi bidan tu nda mahu, dia mahu aku naturally juga. Syukurrrr. Macam bikin takut cara paksa ne. Doc cakap dalam 1 jam lagi aku boleh beranak, keluar jak dorang berabes lagi meneran. Aku cakap dengan Mr. Ejump kalau sudah setengah jam aku meneran bagitahu. Hahahaah. Jadi doc sendiri. Ya Allah sakit contraction tu nda terkata bha. Lepas tu panggil nurse. Yeahhh boleh beranak sudah. Bila suda dorang sedia semua. Aku tutup mata then meneran kuat-kuat.

Yang aku dengar bagus mama, bagusssss. Teran kali kedua aku dengar nampak sudah kepala baby. Kali ketiga okey kepala sudah keluar nurse cakap. Aku teran kali ke empat aku dengar nurse cakap dapat bahu sudah. Curi nafas mama. Tiba- tiba rasa ringan. Then dengar c baby sudah menangis. Wahhhh indahnya perasaan tu.Nurse letak baby atas badan aku. Assalamualaikum anak mama. Dapat cium-cium kejap then dorang bawa pergi kasi bersih. Lepas tu proses jahit menjahit, ouccchhh nurse kasitahu lah ne jarum untuk jahitan dalam, ne jahitan luar. Macam mata kail bha jarum untuk jahitan luar tu. masa tu berbius kali kan, rasa macam di tarik-tarik la. Lepas tu kena check semua, lama kami dalam bilik tu sebab belum ada katil kosng. Ohya, lepas tu terus kena bagi minum milo. Punya sedap milo tu. berabes minum macam tiada apa yang berlaku. Lapar bha juga kali.

Aku tanya nurse, berapa jahitan, dia cakap nda kira. Aku rasa banyak sebab nanti aku cerita penderitaan lepas beranak, huhuhu. Nda apalah Allah permudahkan masa bersalin. Nurse cakap as first baby, aku buat dengan baik sekali. Wah ayat sinetron. Nurse cakap masa jahit, kalau semua patient diam-diam gini baru saya boleh jahit cantik-cantik. Hahahaha. 

Okeylah terlampau panjang sudah, sambung next entry. 


Bila baby cot suda pasang
siapa yang berebut
haaishh

andu kici lagi
hehehe


Read more...

Thursday, February 14, 2013

Adam Mukhlis : Ketabahan dan Kesabaran Kami

As Salam,

Ya Allah, lama betul nda menulis di belog. Aku balik KK since kandungan 32 minggu lg. Masa tu bukan tiada masa tapi belog aku jadi something-something. Hakdoiiiiii!!! Aku mahu cerita pun malas. Salah sendiri, itu pun aku main teka-teka jak. Di handphone Mr. Ejump memang link dengan email, belog, instagram, twitter kecuali facebook sebab dia ada fb sendiri. Dia suka tengok-tengok dan mengolok-ngolok. Jadi hari tu aku nampak picasa album dalam phone nya. aku pergi delete sebab semua gambar dalam belog aku. Sekali aku perasaan background segala hilang. jadi aku tiada mood mahu tulis apa-apa lagi. tapi makin lama aku rasa mesti juga maw share pengalaman baru aku.  Heh jauh sudah cerita ku. Eeeee rindunya berkunyayang di belog. Siukk siukkkk.

Ok lah masuk topik, last cerita masa raya haji. Cerita apa pun aku nda ingat belum aku tengok balik. Hehehehe. Hehhh kawan-kawan aku sudah selamat melahirkan seorang anak lelaki yang sangat comel pada 08 Jan 2013. Over due 4 hari. Hehehehe. Sudah sebulan lebih bergelar ibu pada Adam Mukhlis yang sangat adorable. Macam nda percaya. Bangun-bangun tidur, ehhh ada orang kecil sebelah aku. Okey tipu, nda pernah aku bangun dulu, mesti dia kasi bangun aku. Nanti lah aku cerita perubahan besar dalam hidup aku, eh kami.  Yaaaaa aku ada anak sudahhh, selepas 2 kali keguguran. Selepas pelbagai dugaan untuk kandungan kali ini. Akhirnya, tadaaaaaaaa. Alhamdulillah. 

Tapi selepas Adam Mukhlis lahir, macam-macam cerita lagi. Ada sedih, tapi mestilah yang happy banyak kan. Nda apalah sayang yang penting sekarang semua okey. Anggaplah ini entry sebagai sessi perkenalan dengan anak aku. Namanya Adam Mukhlis, Adam bermaksud pengajaran/teladan selain nama Nabi. Dia kan abang, patut menjadi teladan kepada adik-adik nya nanti (tettttttt. adikk?? hahaha). Nda kira di mana apa yang di buat aku doakan dia menjadi teladan kepada orang lain. Mukhlis bermaksud yang ikhlas. Adam pilihan aku dan Mr. Ejump. Mukhlis pilihan parents in law. Ada juga la tempias cerita Adam dan Hawa. Tapi neneknya yang tengok bukan aku. Hahaha. Dilahirkan 8 Januari 2013 (okey 2 kali mention sudah) jam 5.48 am di Hospital Wanita dan Kanak-Kanak Sabah.  Lahir secara normal. Nanti aku cerita pengalaman aku masa bersalin. Lain orang lain pengalamannya kan.  InsyaAllah aku akan tulis semua. Sebab masa aku pregnant dan selepas pregnant aku banyak cari info di google. So harap cerita aku boleh jadi infom kepadaorang lain juga. Benda-benda kecil pun jadi besar untuk first timer kan. Okeylah tengok gambar Adam Mukhlis sebagai teaser kepada seribu mahu pun 10 ribu cerita akan datang. Hehehe


fresh ne baru keluar. masih dalam labour room.
nda sampai 1 jam lepas lihat dunia ne
hehehe
dalam ward sudah.
malar tidur, maybe kesan gas yang tahan sakit tu.
bedung keluar tangan.
mari cubit-cubit
hari kedua mahu balik sudah.
tapi nanti aku cerita.
bila kami sampai rumah nda sampai 2 jam
kami patah balik ke hosp
:'(


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...