Wednesday, October 23, 2013

Pengalaman Baru Adam

As Salam 

Hari tu kami bawak lah Adam naik trolley kereta yang di Giant slelau tu. Aduiii sampai malam mama masih teringat ingat gaya adam. Adam mama, kamu sangat istimewa di hati kami. Kelincahan dan kenakalan kamu pengubat penah lelah kerja mama dan baba. Jadi anak yang soleh dan taat pada agama ya sayang. 





Read more...

Monday, October 21, 2013

Anugerah Model Ibu Penyusuan Susu Ibu Eksklusif

As  Salam,

Eh hyeee, its been a long time since my last entry. Orang putih la pulak. Okeylah aku sangat busy di sini arrrrr. Aku start kerja jam 7.30 pagi, sebelum tu aku sudah start bekerja, aku rasa mahu sebulan sudah aku skip masa makan tengahari. Aku sambil sambil ja makan. 4.30 Ijam ambil, tinggal menangis ja sebab terlampau penat. huhuhuhu. Tapi tu la bha macam ijam cakap, dulu Allah uji kita berjuah, sekarang Allah uji kita dengan kerja. Atleast kita sudah sama sama kan, balik rumah tengok Adam panjat sana panjat sini, Its happiness kan. hahahahaha betul juga. 

okey lah, aku lama suda tidak share pasal breastfeeding, sebab cabaran kurang sebab aku sudah tinggal dekat tiada lah angkut angkut ebm naik kapal terbang. Adam sudah makan, infact makan apa sahaja. Pearl milky tea yoyo pun dia hantam. Hari tu (tiba tiba cerita lain), aku kena suruh isi borang apa pengalaman aku pasal breastfeeding ne, aku pun tulis la pasal macam mana aku sediakan ebm walaupun berjauhan dengan Adam dulu. Sekali tup tup hari Jumaat lepas aku kena called, aku dapat anugerah model penyusuan susu ibu secara eksklusif, so kena datang besok nya di Beringgis Resort and bagi speech sikit la kunun. Kabak kabak jantung mama, apa aku buat aku share seja lah apa aku buat selama ini. 

Macam lucu, tapi baru aku sedar kami ne unik kan. Nda apa lah, nanti besar ada juga mau cerita sama Adam. hahaha. Masa naik stage aku bawak lah Adam sekali, dia diam diam ja, terbersin lagi. hahahaha Alhamdulillah, which is Ijam sangat takut Adam tidak dapat dikawal seperti kebiasaannya. hahahaa

Okeylah, aku nda minta pun apa aku buat untuk mana mana pihak acknowledge. Apa aku buat demi Adam, tiada lain. Sampai sekarang masih terasa best bila Adam sendiri sudah pandai tarik baju mama, cari oksigen nya heheheh. Kalau dia tengah merayap rayap mengaudit, cakap jak "Adam jom nenennnn". Terus ikut di belakang mama sambil berkunyayang masuk bilik. hahahaha.. Sekarang habit baru, sambil nenen sambil bising macam menyanyi. Adeh anakku. Macam macam.

Terima kasih pihak Kementerian Kesihatan Malaysia, terima kasih Hospital Papar terima kasih Klinik kesihatan Kinarut. 

mama's ootd :: syria from qaira hijab. top&bottom from mng
adam's ootd :: tshirt from quiksilver, braces from h&m, jeans from mothercare,
shoes from nike
being interview la sangatt
hahahah




Read more...

Friday, October 4, 2013

TLTS Is Back Real Soon

As salam,

Aku dan Ijam akan turun mengambil stocks besok, maksudnya TLTS akan beroperasi semula. Aku nda berani mahu bagitahu real date. Sebab even barang barang sudah ada dalam tangan. Oleh kerana aku masih bekerja. Aku try upload slow slow. Mana lagi mahu handle anak yang sentiasa mahu berkepit. Please pleaseeeee support local business!! kihkihkihkih

InsyaAllah kalau cukup masa, kami akan bawakan pelbagai barang like barang barang baby, tudung syria, bags, kain pasang, breastfeeding stuff, baby handmade stuff. InsyaALLAH. Percaya kepada rezekiNya. Yakin pada minat yang ada kan kan kan. TLTS berhenti beroperasi hampir setahun lebih. hehehe. 

Mulai besok, sempena menunggu hari hari untuk re-opening, aku akan buat quizzes untuk kalian kalian teka or jawap. Pelbagai hadiah untuk dimenangi. Jangan lupa panggil semua satu kampung like https://www.facebook.com/Ted.Loves.2.Shop . Paling penting search kami di intsagram tedloves2shop . 

Sempena dengan itu juga, setiap item dari pembelian anda anda kelak, RM1 kami akan derma ke Rumah Anak Yatim As-Sakinah Papar. Actually rumah anak yatim ne di belakang rumah ja. Memang sangat dekat di hati kami. https://www.facebook.com/groups/270434149674384/ Walaupun RM1 mungkin kita telah mengubah kehidupan anak-anak ini. Aku pernh dengar satu ceramah, kalau kita nda pernah memberi dengan nilai yang kecil, kita tidak akan memberi dengan nilai yang besar. Boleh membeli sambil membantu. Kalau mahu bagi sumbangan lebih kami boleh bagi direct contact person. Ohya, kami akan agih sumbangan anda setiap hujung bulan, disertakan resit. Nanti kami simpan dan update sebagai bukti. 

Last but not least. Nantikan barang barangan kami. Beli jangan nda beli. lai lai lai lai lai laiiiiiiiii

Read more...

Wednesday, September 18, 2013

Coklat bulat bulat (kenangan masa mengandung)

As salam

Sekarang ne ada ja baby baru muncul yang kawan lah cousin lah. Terus aku selalu try hard ingat macam mana masa Adam masih little baby. Serius susah mahu ingat. Hahaha. Aku lagi ingat masa masa pregnant. Teruskan ne la mahu cer sikit. Kihkihkih.

Masa pregnant aku tiada lah yang mengidam apa apa. Aku just suka makan. Then certain food aku rasa dia extra sedap, like snack plate KFC. Yang paling aku suka chocolate Vochelle yang bulat bulat color merah tu. Aduiii. Terlampau sedap. Aku limitkan diri aku makan yang packet plastic besar tu 1-2 sahaja dalam seminggu. Takot kencing manis oooo. 

Alkisahnya, masa tu Ijam datang visited aku di Putrajaya. Kami pun turun KL seperti kebiasaannya. Sebelum aku beli chocolate tu dalam 3-4 packet sebab murah di Sogo. Sekali dalam jam 2-3 am aku bangun untuk makan choc tu (pregnant punya kelaparan lah kali kan). Ijam pun ikut terbangun. "Kenapa syg?". At the first place mungkin dia pikir ada apa apa dengan perut. Tapi bila dia nampak aku makan choc. "Lapar kah?". Terus aku cakap, "dear mimpi chocolate bulat bulat ne bubut dear sambil cakap, bulat! Bulat! Bulat!. Jadi dear lapar". Hahahaha sekali besok subuh berabis dia ketawa. Sampai sekarang melekat nama chocolate bulat bulat tu. hahaha tapi serius aku mimpi gitu. Gilak punya chocolate berani dia makan aku nda pekdah pekdah dia kena makan hahahaha

ne la cukulat bulat2 tu
adam pn mcm bulat2 kn
oooppsss
hahahaha


Read more...

Tuesday, September 17, 2013

Tempat Kerja Baru

As Salam,

Rasanya sudah sebulan aku pindah ke tempat baru. Kerja di kementerian baru. Suasana baru. Kawan Baru, hehehehe. Okeylah sekarang aku kerja di hospital. Hospital mana tu nda payah lah sebut. Nanti glameressss pula. hehehe. Okey aku just mahu share, macam mana kerja di tempat kerja yang bukan i.t background. Aku pun bukan pandai bab bab i.t ne. Terkejut juga la otak sekejap bila kena suruh repair printer la, pasal antivirus lah, buat slaid segala lah. Nasib Ijam banyak membantu. Aku bukan pandai nyer pon, Terus terang lah. Aku pun nda tahu kenapa lah aku boleh kerja as programmer. hahahaha. Buat program?? Coding coding? Zaman study boleh lah. Buat website? Mati la akuuuu. Tapi aku dengan berbesar hati dan hati yang terbuka luas sanggup belajar. Ya la kita ne dari nda tahu lah bha kan Yang penting nda malu bertanya bha kan. Tapi kadang kadang pandai datang stress bila hal hal kecil pun mahu refer kita. Like kenapa nda dapat buka movie. Suruh open with pun nda tahu letak mana. Bila aku cerita Ijam, dia cakap jangan expect semua orang pandai pc segala, aku nda boleh high expectation macam aku kerja di Putrajaya dulu. Semua di sana tahap i.t dorang king king sudah. Aku kena sesuaikan diri. 

Aku kan, walau apa jadi pun, Ijam lah tulang belakang dalam segala hal aku. Ohya aku tengah usaha something, hopefully dipermudahkan, Ijam cakap aku nda pernah se happy begini dalam kerja. Satu dua hal tu nda apa lah, boleh buang tepi. Tapi dalam se happy aku tiba tiba pula aku ubah pikiran. Eeee nantilah aku cerita kalau sudah ada keputusan. hehehe. Eh jarang sudah aku bercerita dalam blog kan, selalu main ringkas ringkas masuk gambar laju laju jak. Tu pun laju laju dari handphone. Ne pun Adam tidur awal, then ada kerja sikit mahu settle boleh lah buka laptop, sambil sambil cari idea boleh lah luah isi hati. Kononnnn. 

Okeylah mari lah tengok gambar gambar tempat kerja baru aiiii. hehehe

gotong royong perdana.
aku teda dalam gambar
sebab aku lah tukang ambil gambar
sambutan raya perkips

ne aku suka
pelancaran minggu penyusuan
terus jd ajk
arr ne ada gamabr aii
masa gotong royong la ne
hehehe
 Actually banyak lagi, tapi nda sempat kasi masuk. Okeylah setakat itu dulu pasal kerja. kihkihkih


Read more...

Sunday, September 15, 2013

Makan Sambillllllll dot dot.

As Salam,

Nda pernah ne update entry secara live ne tau. ne kejadian masa breakfast tadi. Lucu lah anak aku ne, sambil makan sambil 'membuang'. hahahaha. How to describe Adam arr, dia sangat aktif, alhamdulillah. Kalau baby lain merangkak baisa biasa dia kadang kadang merangkak dalam keadaaan macam melompat. Susahlah mahu explain. Sentiasa mahu cepat, kapat kapat orang brunei bilang hahahah 

makan dengan gembira last last diam sambil ada bunyi bunyian
rupanya biyak
hahahaha
we love u so much babyyyy
ne salah satu fav adam
di aman jak boleh bergayut, adam mesti bergayut
adam adamm
buat muka begini kalau mama marah
cepat betul tangan maw tekan2 remote
habis segala kipas aircond mati oleh dia
kalau aircond lah mama fail, habis segala setting di ubahnya


Read more...

Thursday, September 12, 2013

Welcome To The World Muhammad Aaron Rayqal

As Salam,

Hye ingat ka my bff, c Noreen dia sudah selamat deliver okey. Jadi aku ada anak baru lerrrr. Aduii the day sebelum Noreen beranak, aku nda dapat tidur sampai terlajak bangun kerja. Balik balik cek handphone ar. aduiii. Ahamdulillah semua sudah selamat, terus time off pergi jumpa Noreen. Hye baby kamu sungguh comel. Macam mama mahu gigit gigit jak. Mudahan hari Ahad ne mama ada masa mahu lawat kamu lagi k. Bila dukung c Rayqal ne macam lama sudah nda dukung baby kecil k. Padahal Adam baru 8 bulan. Tapi 8 bulan nya nda suka di dukung. Dia mahu merayap sendiri. Haish la anakk. Mama makin kerempeng sudah. Semenjak Adam bertambah lasak, tapi mungkin juga sebab baru tukar tempat kerja lepas tu busy memanjang. Berat sekarang perg 56.1 kg. Lepas raya hari tu 58++ kg. Almaklumlah kerja hospital, hari hari boleh timbang berat hahahaa. Okeylah mari tengok gambar c kecil ne. Eeeee nda sabar mahu sium sium diaaaaa

eeee tnguk2 mama tu kannnn
masa visit c baby n mummy nya
alhamdulillah walaupun kami kahwin tahun yg berlainan
anak kami 1 umur!!!!!
yesss!!!!!
xsia2 kwn dr tadika
hahaha


Read more...

Wednesday, September 11, 2013

Selamat 8 Bulan Sayang Mama

As Salam,

Adam sudah 8 bulan, alhamdulillah semuanya dalam keadaaan baik. Adam semakin pintar semakin bijak dan semakin banyak akal. hehehe kadang kadang bikin naik darah. Mahu marah pun nda guna bukan dia paham. Jadi bersabar jak lah. kihkihkih. Perkembangan nya. Dia sudah start berlepas tangan kalau berdiri. Aduii bikin sakit jantung. Nda mahu di dukung mahu turun jak. Nda suka masuk dalam cot nya. Suka main kucing. Makan 3 kali sehari dan apa sahaja yang disuap. Sabar jak. Kalau bangun dia terus duduk sambil senyum mata sepet. hahahah. Sudah start memanjat. Juga bikin sakit jantung. Kesimpulannya, ne la fasa yang mencabar juga. Sabar Ted, nda lama lagi dia pandai berjalan pandai bercakap segala, senang di urus. Ooo kalau bab bercakap, dia pandai sebut "nenen" kalau dia mahu menyusu ka atau dia minta keluar dari cot nya, hehehehe. Bulan ne tiada celebration sebab bulan lalu baru buat kan. Maybe 1 tahun nanti la k. Nda lama lgi kan bulan Januari, teng tengggg. Okeylah, semoga Adam terus diberi kesihatan yang baik, dan semoga mama, baba, atuk dan nenek tidak darah tinggi oleh Adam. hahahahaa
yeah tema jalan2 kali ne
putihhh
kiut kan baju adam its H&M
hye sayanggg
Aduiii renduu
gambar ne baba send masa mama terlamau sibuk di ofis
aduiiiiii terus rasa mahu baik cepat arrr


Read more...

Tuesday, September 10, 2013

Beraya Di Penghujung Syawal (Siaran Tertunda)

As Salam,

Hari Ahad yang lalu lalu, aku pergi lah rumah Elda, kawan kolej aku tempat meluah segala perasaan segala. hahaha. Kami maybe jarang jumpa demi komitmen pada kerja dan keluarga. Tapi nda putus cerita di alam maya. kihkihkih. Dijadikan cerita, kami pun beraya di rumahnya, ne first time ne bawa Adam pergi rumah orang dalam keadaan dia sudah pandai merangkak dan meniti ne. huhuhu. Memang havoc nda mahu di dukung langsung. Di tahan mata nya, tiada menguap, gosok mata mahupun merah mata. Menyusu pun nda mahu, habis di round rumah orang. Nasib Elda rajin melayan. Kalau aku kepenatan sudah. Bayangkan dekat 4 jam kami disana, berabis dia ukur rumah orang, sekali masuk kereta baru 1oz menyusu, mata sudah lelap. penatkan. Anak ku anak ku.
hye kamuu
sy rindu kamuuu
mari sium2
hahhah
Adam's ootd
tshirt cotton on kids
short pants quiksilver
aduii maw rebut puting orang
pdahl nda pndai pun hisap
sabar ja laaa
kesian rizqi
sory sayang adam maw friend2 bha
hahaha



Read more...

Monday, September 2, 2013

Hati Terkenang

As Salam,

Segala entry aku sekarang akan dibuat dengan pantas, since aku sangat lah busy ditempat baru. dijadikan cerita, sambil dengar lagu masa rest ne, lagu Back To December, suddenly teringat setiap kali Ijam hantar aku pergi airport untuk aku balik Putrajaya. Walaupun mulut nda pernah cakap, tapi aku tahu hati dia berat mahu aku pergi. Even aku balik every week. Sama lah macam aku, walau pun aku bosan mahu naik flight, tapi untuk merasa mahu jadi orang KK sangat, nda mahu ketinggalan. Tetap juga balik, apa lagi masa Adam sudah ada. 

Tiada lah itu jak mahu share. Syukur tidak terkata, akhirnya aku sudah ada di sini. Walaupun bukan exact di KK, tpi aku still boleh berulang pergi rumah. Still pagi pagi Adam akan bangun terus duduk sambil tengok aku  bersiap. Tidak akan lekang senyuman mata sepet nya itu. Okeylah, semoga keutuhan rumah tanga dan keluarga kecil ku ini terus berada di bawah lindungan mu ya ALLAH. 



Read more...

Thursday, August 22, 2013

Syawal With BFF

As Salam,

Siapa bff aku nda payah lah aku cerita kan, banyak entry aku sudah cerita. So hari tu kami jumpa di 1B ja. Ya la mahu berkumpul 3 orang bukan senang kami ne. Tapi tu la Adam, moodnya nda bagus. Dia demam. Sempat makan sekejap then balik sudah kami. Sempat lah jumpa bff punya adik yang baru ja dapat baby. Namanya Zenia, girlfriend Adam. hahahaha. Okeylah biar gambar menceritakan segala galanya
Beautiful Zenia

gelagat kami.






Adam balik balik tengok perut mommy dia. Ada adik ne, sabar nak boy juga tu boleh kamu bergusti nanti. Yang ummi dukung tu sekejap ja Adam mahu, lepas tu nangis. hahaha. Sebelah bb tu adiknya, Zenia's mommy. Budak perempuan tu, niece bb dulu kecik ja tu. besar sudah. Semua sudah besar kami ja nda tua tua lagi hahahaha

Read more...

Tuesday, August 20, 2013

Baba is 30 years old. Adam is 7 months old (belated)

Salam Alaik,

Hari raya pertama hari tu, ngam ngam birthday Ijam yang ke 30. Alhamdulillah, 3 series sudah Ijam. Ijam lahir 8.8.1983 Adam pula 8.1.2013. Cantik kan. Pikirkan Adam lahir 7hb rupanya tunggu juga 8hb. Padahal aku pok pok dia 10hb hari tu. Baba won!!! Just order cake. Makan makan nda payah sebab terlampau banyak makan sempena raya kan. Hadiah? Tu Adam hadiah baba yang paling agung. hehehe.

Mama just mahu cakap, semoga baba terus happykan mama dan Adam. Hari-hari baba buat kami ketawa. Walaupun mama macam singa, hari hari mahu marah. hahahahaha. Semoga baba bertambah tambah rezeki, sebab banyak mama mahu beli. Adam lagi lah. No joke!!
Semoga baba terus diberi kesihatan yang baik juga. Walaupun baba makin tua, mama tetap sayang baba. Love u cinta, love u sayang


Read more...

Monday, August 19, 2013

Selamat Hari Raya dari Adam Mukhlis

As Salam,

Selamat hari raya aidilifitri. Walaupun sudah daui minggu raya kan. hehehe. Aku kerja di KK sudah, eh di Tuaran to be exact. Nantilah cerita. Ne mahu share masa hari raya hari tu, macam tahun tahun dulu dari bujang lagi. Memang jarang pergi beraya ar. Aku rasa orang hebat bila orang bagi tahu, raya pertama dia di Kota Belud, raya kedua di Papar, Raya ke tiga pergi Tuaran patah balik KK raya ke empat, lepas tu raya ke lima ke enam still beraya. Kisah raya aku??? Hari raya pertama lepas family members balik dari solat sunat Hari Raya, berkumpul kumpul semua minta maaf, makan  dan bergambar. Tengah hari pergi rumah makcik Ijam sebelah rumah (dapur bersambung arrr. hahaha). Masuk dari pintu belakang lagi. Makan lasagna, Adam getting excited dibiar kesana kesini bagaikan dunia ne dia yang punya. Phewww. Eh, terus celebrate birthday baba n monthsary Adam. Next entry ok.
my in laws family
adam betul2 mau tidur suda still tahan hati nda meragam


Kalau raya semua maci2 dan paci2 Ijam akan berkumpul di rumah, memang nda berenti lah makan. Seronok betul. Masa raya pertama aku makan nasi 5 kali. hahahaha. Aku rasa ada isi sudah aku, since masa puasa Ijam hari hari sukat pergelangan tangan aku. Dia cakap kurus kering. Eh apa suda cerita aku ne, raya kedua pergi rumah maci Ijam lagi ermmm selang 4 buah rumah. hahahaha. Jauh2 betul kami beraya kan. Makan nasi arab. Pun bertambah tambah nasi dan lauk. Senangnya dalam hati.
tertidur sendiri tunggu sesi maaf maafan

sampin dia pun terbuka suda

my little family on 1st day raya
Lepas tu last Sunday, nda tahu mahu beraya pergi mana. Aku, Noreen dan B'biey jumpa di mall jak la. Kahkahkahkah. Tapi Adam nda sihat, meragam ja. Kami makan then singgah clinic then balik. Okeylah itu jak mahu cerita. Nanti kasi masuk gambar next entry. Tiga tahun yang lalu, raya pertama berdua dengan Ijam excited juga, beli baju raya berpasang pasang. Tapi sama juga raya pertama jak guna. hahaha. Raya kedua i was pregnant, tiada mood mahu raya. Ijam pun nda cuti masa tu. Tahun ne lebih bermakna lah, Ijam cuti lama, ada Adam yang bikin havoc. Tengok lah aktiviti dia masa raya ne di rumah orang mahu pun  masa cousins datang rumah.
hahaha
ne masa pergi rumah nenek ija. selang 4 rumah ja hehehe


ne rumah nenek biah
cousins dtg dia sibuk lipat carpet abc dia


Read more...

Wednesday, July 31, 2013

Appoitment at Damai Specialist Centre

As Salam,

Hari Isnin hari tu, Adam punya second dos untuk rotavirus. So, this is my first time bawa Adam review di sini, sebelum ne MIL dengan Ijam yang bawa. So, aku blur sikit hahahaha. Bila nurse minta buku aku blur, minta buku apa ini. Rupanya buku yang bawa pergi klinik kesihatan tu. kahkahkah. Aku pikir ada buku khas lagi. Rupanya dia mahu note sana Adam ambil extra imunisasi. Aku argue Ijam lagi, sini farmasi lah bukan cashier. Ijam like "dia first time datang diam-diam jak". hahahaha So okey lah, macam entry sebelum ne Adam senang ja kasi makan ubat asal kan dia dalam posisi duduk, dan biar dia hisap sendiri dari syringe tu. Dont ever push him. Masa dos pertama tu dia hisap macam biasalah. Yang second dos ne pula, dia tidur. Doctor kacau kacau pun nda mahu bangun. Dia ne penat the night before dia nda boleh tidur. Batuk kuat. Nanti cerita. Doctor guna syringe, walaupun tidur dia tetap hisap, pikirnya kali susu. Kasian anak mama. hehehe
aksi dlm kereta otw to hosp
siap terhantuk di dashboard lg. huhuhu
masa dlm kereta ne la kami perasan dia ada gigi suda
Next appoitment di Damai 30 September, di Kinarut maybe dekat dekat tarikh ne jugak. Di Hospital Likas 5hb Ogos ne, untuk last review dengan pakar. o0o0o0 malasnya bertunggu tunggu. hahaha. Dan last juga check mata on October/November gitu, lupa mama. hehehe. Okey pasal batuk Adam tu, dari hari pertama/kedua Ramadhan, Adam sudah start batuk-batuk selesema. Aku rasa campur hari tu pergi Damai tu, 4 kali jumpa doctor sudah. Doc Izz cakap paru-paru clear. Ciri-ciri asma macam ada since Ijam kan ada bronchitis, aku pun ada mild asthma masa kecil. Tapi Adam bukan sesak nafas segala cuma batuk tu teruk masa malam. Doc Izz cakap ne more tu alergic. Maybe habuk, orang merokok (baba kena berentilah sayang), sejuk, etc. Aku rasa bersalah sangat, sebab masa lepas bersalin hari tu aku memang mahu beli air purifier lepas baca di redmummy. Aku rasa harga di reasonable apa tapi entahlah benda bukan bukan boleh pula beli. Soon k Adam, 2-3 minggu lagi mama belikan k. Bincang with baba dulu. hehehe Pasal air purifier tu boleh baca sini http://redmummy.com/tag/sharp-air-purifier/.
mama's ootd
syria : bawah ofis
top : thepoplook
bottom : uniqlo
So, apa perkembangan terbaru Adam??? Dia boleh duduk tegak, kalau pergi beli barang rumah boleh letak Adam dalam troli. Dan bila berlaga dengan troli orang yang ada budak juga, dia akan berkerut dahi macam budak tu bersalah. hahahaha. Dia asyik mahu berdiri, apa ja tempat boleh buat dia berpaut dia akan berdiri, bila dia sudah berdiri, kalau kita kasi lepas pegang dia dia pun akan kasi lepas tangannya. Jatuhlah jawabnya. Terlampau berani. Bersilih ganti lah high pitch di rumah tu. Dia balik-balik jatuh. Tapi nda nangis. Kami ja over hahahaha. Dia start bergerak dari pelan pelan sambil berpegang. Adakah dia mahu berjalan sudah? hehehe berdebar mama. Merangkak laju sudah, sampai luar rumah sudah. Dia suka duduk di luar  sambil kejar semut. ada angin angin kali kan. Boleh cakap mama, nenek, nenen, baba and adalah dia mumbling sendiri. Paling latest, baru tahu masa on the way pergi Damai ne, ada gigi sudah. hahahahahah

Patut hari tu demam 1 hari. Selalunya kalau aku ramas gusinya, dia nda marah. Sekarang nda boleh langsung, rupanya ada gigi sudah. Masa tu bermain main dengan babanya dalam kereta. Berabis ketawa, eh macam ada something. Bila aku mahu kasi masuk jari dia nda mahu, bila dia ketawa lagi, betul-betul nampak. Yayyyyyy. Doc Izz cakap dia akan tumbuh 2 sekali. We are happy, nanti balik ne mahu ambil gambar 1st tooth Adam. Tapi mama takut juga, mesti kena gigit gigit ne nanti. Ampun lah mama Adam. Ampunnnn hahahha

ok la, ntah apa yang aku merepek ne. tengok la gelagat Adam ne, lepas dari Damai kami terus pergi cari baju melayu baba, sekali babanya mahu juga kasut raya untuk Adam. Sekali balik rumah, atuknya belikan 1 sandal lagi. So, total semua kasut Adam 6. Yayyy mama suka. Nanti mama buat collection kasut Adam k. Lepas semua selesai, patah balik rumah then rush to airport. Back to Putrajaya untuk kali yang terakhir. jeng jeng jenggggg
tunggu baba cari kasut adam
adam suka dlm stroller tp jan lama pit stop
can u see dia bole kasi kluar tgnnya dr belt
the striking flat shoes mama from lacoste

lepas ketawa2 lompat2 makan2
terhantuk d dashboard, d cermin segala
c kawan kepenatan lantas tertidur
mama pun ikut tidur
selamat kereta mpv
mcmd  rumah juga kami tidur hahahaha


Read more...

Tuesday, July 30, 2013

USD 2k (Kutip Balik Jantung Yang Jatuh)

As salam,

Setiap kali ada online transaction guna credit card, akan ada sms yang dihantar kepada aku. So, hari tu tiba-tiba ada masuk sms credit card aku kena charge USD 2.00. Kalau usd ne macam apps ja, aku nda jailbreak iphone kali ne so semua apps kena bayar (suka hati kami lah nda jailbreak. hehehe). Aku macam maw ignore tapi hati nda sedap, so aku call Maybank, the one who pick up cakap pun something dari apps. USD 2.00 duit kita dalam RM6++ orang tu cakap la, the exact differences aku nda tahu. Aku pun bagitahu lah, yang aku tiada buat apa-apa transaction dari apps. Dia argue lagi cakap aku pernah beli apps sebelum, memang lah pernah itu pun 2-3 bulan yang lalu, beli whatsapp untuk both phone aku dan Ijam. Dia cakap lagi phone aku auto update. Walaupun aku ne bongek-bongek guna gadjet aku tahu lah macam mana mahu update. Sekarang ne phone aku ada 39 apps yang perlu di update kenapa nda semua tu update ja sendiri. Tapi entah kepada aku mati akal mahu argue lagi.

sms yg aku received
can u see 39 apps need to be update
lg pun kan dia minta password
sebelum update
Bila aku baca balik-balik sms tu dia ada bagi link apps yang aku beli tu (kononya), dia masuk satu apps travel ntah apa lah. Confirm!!!!!!! Aku nda pernah nampak pun apps ne, kalau kalau lah kan tertekan kah apa. So aku call lagi balik Maybank. Ne kali aku explain baik punya, the one who pick up kali ne terus buat checking dengan lebih  mendalam. Dia siap cakap, "Puan ne international airlines, dorang try to charge puan USD 2000, tapi tak berjaya dan pihak kami telah block credit card puan". USD 2k means RM6k++ ????. Panas telinga aku gilak!!!!!! Selamatnya credit card aku limitnya 3k sahaja. Kalaulah transaction tu berjaya di mana aku mahu cari duit bayar? wuarrghhhhhhhh. Jahatnya orang orang macam ne. 
so this is the damn apps
So kawan-kawan berhati hati ya. So lepas ne no more online guna credit card. Tidak akan lagi aku buat. Tapi untuk stop credit card nda la kali, ne berguna ne saat saat emergency. Jangan lah sibuk sangat cakap "ne la sebab aku nda guna credit card, guna cash lagi bagus". Tahniah anda sangat berduit, kami golongan berhutang. Apa boleh buat, kami terima nasib ini. hahahahahaha

Once again, berhati hati k kawan-kawan. Apa-apa yang mencurigai terus call bank berkaitan. 1 sen pun duit kan. 

Read more...

Wednesday, July 24, 2013

Selamat Tinggal Perjuangan

Salam Alaik,



Ya ya ya ya. Akhirnya surat yang ditunggu tunggu telah tiba. Ambil sendiri by hand ne, actually office JPA ne depan office ai jer. hehehe. Alhamdulillah, syukur kehadrat Illahi sebab tidak pernah putus rezeki kepada hamba yang serba kekurangan ne. I've been fighting with all those feeling dan akhirnya aku boleh berasa lega.

Perjuangan aku untuk tidak stay di sini akhirnya berbaloi. Bila aku tahu agak mustahil untuk aku pindah dalam masa terdekat, aku dan Ijam pernah plan untuk pindah terus di sini. Like, bila aku cakap, kalau tahun ne kita masih belum dapat baby, next year abang pindah lah sini. Tuptup tahun tu ada rezeki baby pulak. Bila aku balik dari cuti panjang (maternity leave and unpaid leave), Ijam cakap, kalau aku nda pindah juga tahun ne dia mahu bawa Adam dengan aku sini. Nda sanggup dia tengok Adam jauh jauh dengan aku. Alhamdulillah, syukur baru 2 bulan lebi aku kerja dari cuti yang panjang. Aku dapat pindah. Syukur nda terkata.

Ramai orang persoalkan kenapa aku nda mahu pindah sini terus, padahal senang jak Ijam pindah sini. Banyak kali boss Ijam offer untuk pindah LCCT, tapi orang cakap perjuangan untuk berada di negeri sendiri tu kan. Berbaloi empat tahun aku tunggu. Past is past i feel very fresh right now, the feel macam pengantin baru. hahahaha. Not that 'part', tapi kalau siapa sudah berkhawin, akan ada satu rasa bila  majlis sudah selesai. Thats my feeling. hahahaha. Lega. Walaupun aku tahu cabaran baru akan bermula. Entah apa lagi yang bakal ditempuhikan. Selamat lah segalanya.

My next mission is, kerja dengan lebih tekun sebab aku membazirkan masa empat tahun dengan endah nda endah. I mean not doing extra in my work. Harap ada ruang untuk aku buktikan siapa aku like i did masa kerja Celcom dulu. There is something that i keep inside. Lets begin now!!!!! Fuuuhh bersemangat!!! hahahaha

Aku nda dapat bayangkan yang aku akan jadi bekerja di office dan balik ke rumah menjadi someone wife and mother. I cant imagine that since aku sudah terbiasa kalau aku di Putrajaya aku fully bekerja balik dii rumah untuk makan tidur ja. Bila balik di KK, aku nda kerja jadi fully housewife ja. Semoga aku kuat untuk menghadapi semua itu, sebab aku ne baran juga. hahahahah

Eh sambung tadi, the other mission pula business. Aku kan ada business online kecil kecilan. Tiba masanya mahu bangunkan balik. Rindu. Kali ne akan ditambah. Aku tengah kumpul material, modal, knowledge and so on. Lepas tu aku mahu bergiat dalam bidang penyusuan susu ibu ne, berkongsi dengan komuniti. Aku mesti mampu, hahahaha. Dan akhir sekali, aku  nda perlu risau untuk menambah ahli keluarga (insyaAllah ada rezeki), sebab aku dekat dengan family. hehehe. Nda tahu bila, tunggu Adam besar sikit. Doakan kami. Doakan aku, Terima kasih kawan kawan, followers, readers yang banyak doakan aku. XoXo

Read more...

Monday, July 22, 2013

Iftar Inflight AK 5130

Salam Alaik,

Ne second time buka puasa dalam flight untuk tahun ne, bermakna sudah dua kali lah aku ulang alik dalam bulan Ramadhan. Last 2 weeks masa balik aku seludup burger dalam kapal. Hehehe aku boring sudah makan inflight tu. tapi sekali buka menu, wahhhh baru baru semua menunya. Dalam hati cakap next week mesti mahu test menu baru ne.

Berkobar kobar sudah ne mahu buka dengan menu baru. Alkisahnya habis pula yang aku mahu tu. Sweet and sour chicken rice. Tapunnn. Harap minggu minggu depan dapatlah makan. 


comelnya kena bungkus begini
tq to RHB Islamic sebab sedekahkan
kurma
nasib ada beli roti2
kalau nda mau terkejut perut terus makan pedas
nasi lemak all time fav
ne yg aku mau tu
tapunn
tapunnnn


Read more...

Thursday, July 18, 2013

Kumpul Botol Susu (over dari anak)

Salam Alaik

Selalu aku tulis pasal breasfeed lah, ebm lah and etc. Not fair kan untuk orang nda nda fully breastfeed atau fully fm. Sebenarnya aku pun bukan fully breastfeed. Itu kawan kawan kena tahu. Dan bukan terus menyingkir ibu ibu yang guna fm. Ya la aku pun guna fm. Ada rasanya entry aku bagi tahu Adam start fm masa 5 bulan. Alasan aku stok susu nda cukup. Bukan breastmilk nda cukup tapi stok nda banyak. Tapi kalau aku di KK kali dapat fully sebab bila aku balik kerja, Adam boleh terus bergayut, ne 24 jam dia kena guna ebm. 

Jadi buat mothers yang guna fm tu jangan lah kecewa jangan lah rasa terpinggir kita sudah buat yang terbaik kan. Mungkin bukan rezeki mahu kasi bf, at least anak terjaga dan cukup dari segi lain.Aku just mahu motivate mothers yang lain. Tiada salah bagi fm, tapi kena usaha dulu lah bf. Kena set mind kita susu ada, susu cukup. Kalau kita nda set mind tu yang susah. Tapi masa di hospital hari tu, ada doctor bagi ubat untuk orang sebelah katil aku, yang bikin banyak susu. Berkesan lah jugak. Cara terakhirlah. Ohya sama berurut. Ne aku ada cuba. Memang melimpah limpah. Alhamdulillah. Tapi jangan pula, nda mahu bf sebab kita malas kah atau rasa leceh. Itu memang silap. Itu hak anak kita. 

Sinceeeeeeee Adam guna fm sudah, i am so damn excited to collect bottles. Yayyyy sangattt yayyyy!!!! For the mean time Adam ada 3 bottles. Sebenarnya memudahkan MIL juga, kalau sikit bottles kan balik balik mahu cuci. Hari tu kami turun KL pergi beli barang raya Adam (Adam jak arrrr), sempatlah tambah 2 bottles total 5 la sekarang. Baru 5?? iskhhhh hahahah.  Baru tu sekarang kena beli bottles yang 9 oz, bila aku ambil mahu bayar, Ijam terus berkerut muka "besar juga botol ne". Lupa kali sudah dia anak tu makin membesar, kadang kadang 6 oz pun one go seja. Ya bha dulu beli bottle kerdil kerdil jak, sekarang nda boleh sudah kena beli bottle yang besar. 

1 :: MAM. wishlist yang kaler purple tu (kalau ada mcm mama maw bawak tidur)
2 :: NUK.  bottles Adam sekarang, kaler merah dan hijau
dulu beli ne sebab Adam maw teat yg kaler kuning tu ja
sekarang ok suda, jd boleh beli macam2 yayyyy
1 :: Avent.wishlist tp ada di online (punya mantapppp!!!)
2 :: pura kiki.paling wishlist. stainless steel bottles. ada lg silicone dia as cover.
purple tu yg mahal. if campur silicone yg rm100++ and if Adam refuse nanti terpaksalah
mama guna (if nda kena marah kita oleh babanya) hahaha
3 :: NUK. Adam dan mickey tidak boleh dipisahkan. Mama baru beli
yang kaler grey tu. Belum guna lagi, sayang!! hahahaha
4 :: Tommee tippee beli sebelum Adam lahir lagi, dont u think its so damn cute?
pindik2 tagap. hahaha

alkisah bottles Avent ne, dulu aku nda suka sebab too typical
semua org ada, baru tu designnya plain betul
tapi since dia sudah tukar design pergi yang no 1 tu,
macam aku rasa okey. Lg pun teat dia macam cantik. berbeza!!!
no 2 tu design lama.
lagi pun, pump aku kan avent, jadi memang ada guna juga bottle tu kadang2 untuk Adam,
macam best ja.
tapi tu 4oz, ne aku beli terus 9 oz.
baru beli belum pakai.
hahahah



Read more...

Wednesday, July 17, 2013

Adam Is Now Six Months Old (Why so fast babyyyy???))

Salam Alaik,

Macam lama pula nda cerita perkembangan terbaru Adam, Alhamdulillah perkembangannya semakin hari semakin banyak. Adam sudah start untuk merangkak, belajar untuk duduk sendiri, paling latest dia boleh berdiri sendiri bila letak dalam cot nya. Pantang orang makan dia pun mesti mahu di suap suap. Cuma dia sakit selesema batuk dan demam. Ne second time Adam sakit, mama risau sayang, ikut hati mahu jak cuti jaga Adam sepanjang masa. Tapi Adam getting better kan, demam mahu pandai lah tu. hehehe

Syukur anak ne membesar dengan sangat pintar, teruskan perkembangan mu sayang. Baba dan mama nda sabar sabar tengok apa lagi next Adam pandai, walaupun kami sudah berpikir macam mana mahu adjust bilik tu kalau Adam sudah pandai bongakr bongkar barang. hahahah. Tu belum mama mahu tambah perabot lagi dalam bilik. hehehehe

ne masa dlm kereta
bising2 rupanya maw dekat babanya
maw kiss2 siap bunyi errmm errrmm
kiss sambil jilat muka
lepas tu geram tengok rambut baba berdiri2
kiut jak gamabr 1st tu kan
ohhmyy Adamm
ne sil send gambar ne
the day bila Adam start merangkak
tengok umpanan nya tu
suka la tu diaa
nda payah beli toys mahal2
dia suka bedak, botol mineral, bakul as toys
hahaha
arrrrr ne paling mama nda pecaya
berabis melepaskan diri
rupanya maw duduk di bawah (dlm kereta ne)
sudah duduk maw minta lepas tangan lg
tengok puas hatinya tu dapat berdiri duduk
ne salah satu benda yang buat dia diam
korek telinga!!!!!
hahahah ada lg sampai ternaik2 matanya
tp nda sempat snap
penghibur hati mama dan baba


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...