Thursday, July 12, 2012

Our Little Tiny Bump-Bump Inside :))

As salam,

Akhirnya aku buka rahsia yang nda berapa rahsia ne dalam belog keshayangan aku ne. Alhamdulillah, kini aku pregnant lagi. Sudah 15 weeks. Alhamdulillah.  Eh, macam baru ja aku keguguran kan. Yaaa, kronologi sejarah pregnancy aku, selepas 6 bulan tepat bernikah, aku disahkan pregnant dalam bulan Mac 2011, kandungan bertahan dalam 7-8 minggu. Selepas setahun tepat, aku pregnant lagi. Tapi bertahan dalam 5 minggu ja. Tanpa disangka-sangka, nda sampai sebulan aku kembali mengandung. Nda sempat period sudah berisi kembali. Tettttt. Alhamdulilaah. Rezeki yang nda disangka-sangka. Terpanik juga masa buat utp tu. Sampai beli dua kali.

Aku cuti lepas keguguran kali kedua tu, dalam dua minggu lebih jugak la. Lepas tu balik Putrajaya, aku balik KK setiap minggu selama 3 kali. Yang balik ke 3 tu aku rasa macam membengkak mana-mana yang patut bengkak. Period pun nda datang-datang. Sebab kalau ikut keguguran pertama tu cepat jak period. Mr. Ejump balik-balik cakap, aku pregnant lagi. Aku langsung nda percaya. Aku pun beli tester yang paling cikai-cikai. Aku cakap kalau yang cikai-cikai boleh positif, maksudnya pregnant lah. Ya la, ketepatan nya selalu kurang kan. Tup tup keluar 2 line, terteriak terus aku, terlumpat si kawan dari katil. Cepat-cepat maw tengok result walaupun dia nda pandai baca. Lusa sepatunya aku patut balik Putrajaya, besoknya kami keluar lagi cari tester yang ok sikit, Clear Blue yang paling bagus, yang digital terus kasitau pregnant ka tidak, berapa minggu lagi dia tulis. Sah itu pun positif.

1 month pregnant
kenduri kawen

Telefon Rafflesia Hosp. buat appoitment dengan Dr. Sutha, same doc masa keguguran hari tu. masa jumpa dia tu kan, speechless bha maw bagitahu dia aku pregnant lagi. Dia pun, like "wahh cepat ooo". Scan masa tu belum ada apa, tapi rahim menebal. Aku mintak ujian buat ujian darah, 3 hari lepas tu tahu result. Alhamdulillah, aku betul-betul mengandung. Kalau pergi hosp kerajaan kena sindir lagi, "sudah 2 kali test pun kamu masi nda percaya kamu pregnant?". Maw jugak aku cakap, saja maw bagi doc kerja sikit. Kasi berkat sikit gaji tu. ok bye malas maw cerita. So, Dr. Sutha, bagi aku duphaston. Ubat hormon untuk kuatkan rahim.

Panjangnya intro, okeylah siapa sangka cepat betul Allah pulihkan luka hati aku kan. Walaupun aku boleh terima keguguran sebelum ne, tapi sedikit kesal sebab aku nda dapat jaga dari awal. Aku lambat tahu, dan aku banyak benda nda tahu. Kali ne, tahu jak terus cuti tanpa gaji. Berehat sepenuhnya dan terlebih rehat. Hehehehe.
2 months pregnant
tummy mulai nampak suda kan :p
Let me share, masa appoitment ketiga, doc scan nampak sudah heartbeat si baby. Mula-mula aku nda pandai tengok, sekali jelas betul dia berdegup-degup jantungnya. Aduiii punya happy aku masa tu. Scan lepas tu nampaklah dia makin membesar. And ada satu scan, doc start ja letak benda scan atas perut si baby terus jumping. Doc pun terkejut, "your baby jumpingg!". Yang kuat bha dia jumping. Dia excited kali, itulah first time abah dia ikut masuk tengok scan. Hahahahahaha. Lepas tu sepanjang scan tangannya bergerak-gerak macam melambai-lambai tu. aku tanya lagi, "doc, itu tangan dia kah yang bergerak-gerak?". Hehehehe doc pun kasi iya. Doc pun terlebih happy. Balik-balik cakap, "im so happy for u, u all are trying so hard kan".

Sepanjang dalam kereta, Mr.ejump pun cakap, aktif kan baby kita. Kuat jugak dia boleh lompat-lompat. Hahahahaha. The last appoitment with Dr. Sutha, baby sangat aktif. Macam dia gosok-gosok matanya. eee so cuteeee. Sedih jugak masa last appoitment tu. Aku berharap dapat jumpa balik Dr. Sutha untuk deliver nanti. InsyaAllah. Nanti ada masa aku masukkan gambar dan video scan k. Tapi sampai minggu ke 12 jak la, sebab lepas tu aku sambung berklinik d Klinik Kesihatan Putrajaya. Sobb sobbbbb I miss Rafflesia jugak. Sabar la hatii. Sabarr lah.

So, alhamdulillah syukurrrrr ke atas nikmat mu ya Allah, walaupun kadang-kadang rasa berat merasa dugaan-dugaan masa pregnant ne. Dengan ubat yang rasanya mahu sampai 7 jenis pada mulanya. Now berkurang sudah, dengan tiba-tiba dari minggu ke-11, akan muntah setiap petang selama seminggu, sekali jumpa doctor, HB makin turun dan terus rendah. Aku memang cepat penat disebabkan kekurangan darah ne. Adalah doc explain kurang darah maksudnya kurang oksigen itulah selalu tercungap-cungap. Sometimes i can feel like sejuk betul kepala macam tiada udara ne. huhuhuhu Ya Allah permudahkanlah segala urusan ku di sini.

Alhamdulillah  6hb yang lalu aku sudah selamat sampai di  Putrajaya meneruskan perjuangan ku huhuhuhuhu. Doakan aku supaya selamat semuanya, doakan aku tabah menjaga diri sendiri di sini. Ya memang aku excited untuk kandungan kali ini. First baby after 2 missabortion. Tapi nda la over sangat kan. Kalau terlampau-lampau excited dari utp positif lagi aku sudah update di fb atau d belog. Tapi aku memilih untuk berkongsi dengan Mr. Ejump jak. Paling-paling di Instagram. Ada satu hari tu aku publish gambar ubat-ubat aku di Instagram, selalunya aku tick untuk terus link sama twitter tapi aku kali salah tick ter pergi fb. Apalagi ribut la fb ne, dari sana aku nda berahsia sudah. huhuhuhu. Nasiblah masa tu mahu-mahu 3 bulan sudah. Bukan mahu rahsia apa, cuma kami malas kalau ribut ributan. hehehehe.

3 months preggy
not the latest one
tp banyak gmbr dlm hp Mr. Ejump

Note :: Lepas ne tiada maw ambik belly photo aku lagi. The next belly photo maybe masa aku 23rd weeks gitu suda. Tunggu Mr. Ejump datang sini lagik. Belly photo nanti-nanti aku share k? Alhamdulillah terima kasih kepada sokongan semua selama ini. Doakan kesihatan aku dan sikecil di dalam rahim ku :))

4 comments:

  1. waaahhh congrates dear..jgn buat keja berat2 sgt :)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah. Tahniah Ted :)

    Dah 15 weeks ya, aku baru 13 weeks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya syukur. few days lg maw 16 weeks :))
      congrets ya. dkat2 ja edd kta kn

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...