Sunday, July 29, 2012

Ramadhan Kali Ini

As Salam

Since datang Putrajaya ne, jarang-jarang dapat idea untuk belog. Lagi pun sekarang Ramadhan, macam life a little bit rushing. Padahal urus diri sendiri jak pun. Sambil ditemani geli-geli dalam perut. Hehehe.

Nampaknya, Ramadhan kali ne Ramadhan ke empat aku di Putrajaya, belum ada rezeki pindah KK. Nda apa lah bha kan. Yang lebih special nya tahun ne, aku nda balik KK untuk raya. Trauma la mahu naik kapal. InsyaAllah Mr. Ejump datang sini pulak. Since we we don't have any relatives sini, kami mahu pergi somewhere la. Having babymoon orang putih cakap. Nda tahu pun mahu pergi mana, yang penting nda jalan jauhlah.

Errmmm, itu nanti kita cerita. Sekarang baby masuk 18 weeks suda. 2 weeks lagi mahu 5 months. Cepatnya masa berlalu. Kadang-kadang tengok perut, keciknya. Tapi try to google for belly photo untuk 17weeks ngam la macam perut aku. Tapi everytime mms Mr. Ejump my belly mesti dia cakap besarnya sudah. Then hari tu, tengok gambar hunnymadu, perutnya pun kecik. Padahal maw 5 months suda. So, i believe that 1st pregnancy memang la kali kecik sikit kan. Orang pun cakap pipi maikin tembam, nampak macam sama jugak. Aku nda banyak gambar dalam bb, semua bergambar guna hp Mr. Ejump. Hehehe

Ohya, I got my first review here, di Klinik Kesihatan Presint 11,Putrajaya. Alhamdulillah, keadaaan Klinik Kesihatan di sini ok, lebih-lebih lg yang ini. Dekat jak dengan rumah, tapi nda bolehlah jalan kaki. Hehehe. Yang kiutnya, klinik ne dibawah kuarters kerajaan. So bilik-biliknya adalah apartment-apartment. Ala, next check up Mr. Ejump ada, so bolehlah aku snap-snap gambar. Hehehe. Nurses and doctor pun nda la garang as i ever imagined. Huhuhuhuhu. Maybe sini nda ramai orang kan.

Kalau orang tanya aku sudah rasa baby gerak-gerak kah? Aku rasa macam belum. Orang cakap macam rasa gelembung-gelembung gitu pun dia la tu. rasa macam perut berangin. Kalau gitu adalah. Tapi rasa real kicking tu belum. Soon bha kan baby. Hehehe. Tapi yang aku tahu, kalau aku baring sebelah kiri, aku akan rasa something macam kepala bergesel-gesel yang buat aku nda selesa dan geli-geli kadang-kadang sampai mahu terkencing. Terpaksa lah mengiring sebelah kanan tidur. Kadang-kadang aku paksa ja, mana tahu perasaan aku jakkan, tapi memang nda boleh. Macam kena geletek-geletek manja. Hehehe. Okey lah. InsyaAllah besok Mr. Ejump datang sini. Empat hari jak pun, tapi sempatlah bawak aku pergi klinik. We plan macam-macam ne. Hehehe.


Note :: Tulis belog menghilangkan rasa gemuruh dan nda sabar sebab besok laki datang. Hehehe.


- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Jalan P11,Putrajaya,Malaysia


Read more...

Tuesday, July 24, 2012

Kempunan Pindah KK



As Salam

Sejak balik dari bercuti dua bulan di KK ne macam putus sudah idea aku mahu berbelog ne. Huhuhuhu. Okeylah just want to share, masa aku cuti panjang hari tu. Bapa aku mendesak atau pun dengan bahasa lain dengan kerasnya mahu aku tulis surat lagi kepada JPA untuk mohon lagi supaya aku dapat pindah. Aku nda setuju cadangan itu. Bukan cadangan tapi arahan okay. Bukan apa, bagi aku kalau rezeki aku mahu pindah, pindah jugak tu. penat sudah aku. Kalau rezeki aku di sini, siapa aku untuk melawan takdir tu. Aku pasrah atau lebih tepat terpaksa pasrah. Well, beberapa hari jak lagi mahu tiga tahun sudah aku di sini. Entah dari mana kekuatan itu datang kan.

So, dijadikan cerita semalam datang lagi la feedback dari JPA. By hand lagi. Seperti dijangka, masih tiada kekosongan di Sabah. Hubby dengan sweet talk nya cakap, "it's ok baru sampai 19 Julai. Lepas Pilihanraya ada budget ada la tu pengambilan untuk pptm baru, nanti sayang dapatlah tu pindah". Hehehehe aku dengar semua tu since almost three years ago. Nda apa lah, nda kan semua yang kita mahu kita dapatkan. Masing-masing ada bahagian dia kan. Dalam masuk tiga tahun ne macam-macam suda terjadi kan.

Cuma sekarang aku ada juga terpikir nanti baby lahir, lepas pantang dalam empat bulan gitu, aku kena tinggalkan dia la kan di KK. Ohmaiii, kalau aku bawa sini kalau ada apa-apa kami berdua ja. Sudah sini aku tiada kenderaan sendiri. Lepas tu mahu hantar pergi nursery lagi. Dengan sini ne tidak kurang hebatnya kes-kes. Hurrmmmm. Nda tahu lah. Aku tiada plan apa-apa. Sian baby, bukan kami nda excited mahu jadi parents. Sangat la juga. Nda apa baru 17 minggu. Kita rancang la nanti.

Tapi kalau ikut flow ne, aku yakin aku nda akan pindah tahun ne mahu pun tahun depan. Melainkan dengan izin Allah. Fuhhhhh, takut ja nanti anak sendiri nda mahu sama aku. Tapi hidup jauh-jauh ne buat aku chill, malas mahu merancang, dan berserah saja.


Read more...

Friday, July 13, 2012

InsyaAllah I'm Going Back To KK On November

As Salam,

Entry-entry sebelum ne aku ada cakap kan aku cuti tanpa gaji dua bulan di KK. Jadi aku di KK sejak ujung bulan April. Sampai lah awal bulan Julai baru aku balik Putrajaya. Bila aku balik sini, Mr. Ejump temankan lah. Sebab aku mana larat bawak barang-barang aku sendiri due to si kecil yang membesar di dalam ne. hehehe. So Mr. Ejump pun kasi kawan aku di sini dekat seminggu jugak. To see whether i am ok or not. Alhamdulillah, aku sihat setakat sekarang InsyaAllah akan terus sihat.

Masa lapor diri pun nda begini banyak barang aku
hairan hairannn

So dijadikan cerita, aku datang sini hari Jumaat dalam hari Selasa aku baru kerja jadi sempat la kami berjalan-jalan di KL. Then baru datang balik Putrajaya. Dijadikan cerita lama betul Mr. Ejump di sini aku rasa. Sekali semalam dia balik. Aduiiiiiii punya aku terasa. Pagi-pagi tu aku ikut dia pergi ERL, lepas tu baru aku pergi kerja. Sekali petang balik dari kerja, tiada sudah dia di rumah aku. Sedihnya aku. Kalau selama dia ada di sini, macam-macam aku maw masak. Makan berhidang beralaskan surat khabar jak. Rumah buzang kan. hehehehe. sekali semalam, makan sendiri jak. Lainnya perasan aku. Lepas tu tiada sudah orang maw rebut-rebut ipad. wuaarrrghhh. Buring buringgggggggg
yeah pinjam kereta kawan
round2 pj
huby jugak paling tererrr
Got this from pasar malam pj
potato spring n cendawan goreng
i miss the air tembikai laici
xmaw pergi beli selagi huby nda dtg cne
Teruskan seminggu lepas raya kali baru dia dapat datang sini. Aku tidak digalakkan naik kapal selalu. Lepas tu maw puasa, kesian jugak Mr. Ejump maw datang masa puasa. Penat tu. Lepas tu raya tahun ne dia nda dapat cuti, sebab last year sudah cuti. Wuaarrghhh rindu lahhh rindulaahhhhh :(((

turun KL aku nda berminat maw shopping baju kasut  (surprise kan)
aku just berabis beli casing ja
im happppy happyyy




Read more...

Thursday, July 12, 2012

Our Little Tiny Bump-Bump Inside :))

As salam,

Akhirnya aku buka rahsia yang nda berapa rahsia ne dalam belog keshayangan aku ne. Alhamdulillah, kini aku pregnant lagi. Sudah 15 weeks. Alhamdulillah.  Eh, macam baru ja aku keguguran kan. Yaaa, kronologi sejarah pregnancy aku, selepas 6 bulan tepat bernikah, aku disahkan pregnant dalam bulan Mac 2011, kandungan bertahan dalam 7-8 minggu. Selepas setahun tepat, aku pregnant lagi. Tapi bertahan dalam 5 minggu ja. Tanpa disangka-sangka, nda sampai sebulan aku kembali mengandung. Nda sempat period sudah berisi kembali. Tettttt. Alhamdulilaah. Rezeki yang nda disangka-sangka. Terpanik juga masa buat utp tu. Sampai beli dua kali.

Aku cuti lepas keguguran kali kedua tu, dalam dua minggu lebih jugak la. Lepas tu balik Putrajaya, aku balik KK setiap minggu selama 3 kali. Yang balik ke 3 tu aku rasa macam membengkak mana-mana yang patut bengkak. Period pun nda datang-datang. Sebab kalau ikut keguguran pertama tu cepat jak period. Mr. Ejump balik-balik cakap, aku pregnant lagi. Aku langsung nda percaya. Aku pun beli tester yang paling cikai-cikai. Aku cakap kalau yang cikai-cikai boleh positif, maksudnya pregnant lah. Ya la, ketepatan nya selalu kurang kan. Tup tup keluar 2 line, terteriak terus aku, terlumpat si kawan dari katil. Cepat-cepat maw tengok result walaupun dia nda pandai baca. Lusa sepatunya aku patut balik Putrajaya, besoknya kami keluar lagi cari tester yang ok sikit, Clear Blue yang paling bagus, yang digital terus kasitau pregnant ka tidak, berapa minggu lagi dia tulis. Sah itu pun positif.

1 month pregnant
kenduri kawen

Telefon Rafflesia Hosp. buat appoitment dengan Dr. Sutha, same doc masa keguguran hari tu. masa jumpa dia tu kan, speechless bha maw bagitahu dia aku pregnant lagi. Dia pun, like "wahh cepat ooo". Scan masa tu belum ada apa, tapi rahim menebal. Aku mintak ujian buat ujian darah, 3 hari lepas tu tahu result. Alhamdulillah, aku betul-betul mengandung. Kalau pergi hosp kerajaan kena sindir lagi, "sudah 2 kali test pun kamu masi nda percaya kamu pregnant?". Maw jugak aku cakap, saja maw bagi doc kerja sikit. Kasi berkat sikit gaji tu. ok bye malas maw cerita. So, Dr. Sutha, bagi aku duphaston. Ubat hormon untuk kuatkan rahim.

Panjangnya intro, okeylah siapa sangka cepat betul Allah pulihkan luka hati aku kan. Walaupun aku boleh terima keguguran sebelum ne, tapi sedikit kesal sebab aku nda dapat jaga dari awal. Aku lambat tahu, dan aku banyak benda nda tahu. Kali ne, tahu jak terus cuti tanpa gaji. Berehat sepenuhnya dan terlebih rehat. Hehehehe.
2 months pregnant
tummy mulai nampak suda kan :p
Let me share, masa appoitment ketiga, doc scan nampak sudah heartbeat si baby. Mula-mula aku nda pandai tengok, sekali jelas betul dia berdegup-degup jantungnya. Aduiii punya happy aku masa tu. Scan lepas tu nampaklah dia makin membesar. And ada satu scan, doc start ja letak benda scan atas perut si baby terus jumping. Doc pun terkejut, "your baby jumpingg!". Yang kuat bha dia jumping. Dia excited kali, itulah first time abah dia ikut masuk tengok scan. Hahahahahaha. Lepas tu sepanjang scan tangannya bergerak-gerak macam melambai-lambai tu. aku tanya lagi, "doc, itu tangan dia kah yang bergerak-gerak?". Hehehehe doc pun kasi iya. Doc pun terlebih happy. Balik-balik cakap, "im so happy for u, u all are trying so hard kan".

Sepanjang dalam kereta, Mr.ejump pun cakap, aktif kan baby kita. Kuat jugak dia boleh lompat-lompat. Hahahahaha. The last appoitment with Dr. Sutha, baby sangat aktif. Macam dia gosok-gosok matanya. eee so cuteeee. Sedih jugak masa last appoitment tu. Aku berharap dapat jumpa balik Dr. Sutha untuk deliver nanti. InsyaAllah. Nanti ada masa aku masukkan gambar dan video scan k. Tapi sampai minggu ke 12 jak la, sebab lepas tu aku sambung berklinik d Klinik Kesihatan Putrajaya. Sobb sobbbbb I miss Rafflesia jugak. Sabar la hatii. Sabarr lah.

So, alhamdulillah syukurrrrr ke atas nikmat mu ya Allah, walaupun kadang-kadang rasa berat merasa dugaan-dugaan masa pregnant ne. Dengan ubat yang rasanya mahu sampai 7 jenis pada mulanya. Now berkurang sudah, dengan tiba-tiba dari minggu ke-11, akan muntah setiap petang selama seminggu, sekali jumpa doctor, HB makin turun dan terus rendah. Aku memang cepat penat disebabkan kekurangan darah ne. Adalah doc explain kurang darah maksudnya kurang oksigen itulah selalu tercungap-cungap. Sometimes i can feel like sejuk betul kepala macam tiada udara ne. huhuhuhu Ya Allah permudahkanlah segala urusan ku di sini.

Alhamdulillah  6hb yang lalu aku sudah selamat sampai di  Putrajaya meneruskan perjuangan ku huhuhuhuhu. Doakan aku supaya selamat semuanya, doakan aku tabah menjaga diri sendiri di sini. Ya memang aku excited untuk kandungan kali ini. First baby after 2 missabortion. Tapi nda la over sangat kan. Kalau terlampau-lampau excited dari utp positif lagi aku sudah update di fb atau d belog. Tapi aku memilih untuk berkongsi dengan Mr. Ejump jak. Paling-paling di Instagram. Ada satu hari tu aku publish gambar ubat-ubat aku di Instagram, selalunya aku tick untuk terus link sama twitter tapi aku kali salah tick ter pergi fb. Apalagi ribut la fb ne, dari sana aku nda berahsia sudah. huhuhuhu. Nasiblah masa tu mahu-mahu 3 bulan sudah. Bukan mahu rahsia apa, cuma kami malas kalau ribut ributan. hehehehe.

3 months preggy
not the latest one
tp banyak gmbr dlm hp Mr. Ejump

Note :: Lepas ne tiada maw ambik belly photo aku lagi. The next belly photo maybe masa aku 23rd weeks gitu suda. Tunggu Mr. Ejump datang sini lagik. Belly photo nanti-nanti aku share k? Alhamdulillah terima kasih kepada sokongan semua selama ini. Doakan kesihatan aku dan sikecil di dalam rahim ku :))

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...