Tuesday, February 14, 2012

Customer Is Always Right????

As Salam,


Rentetan kesah Redmummy and SA, hati aku betul-betul terusik. Hati aku panas, sebab aku pun selalu kena  begini. Walaupun belum pernah di tempat kejadian seperti di alami Redmummy. Tapi banyak lah tempat pernah, paling tinggi ranking di F&B outlet, pas tu bank pun pernah, thru phone call pun pernah. Aku memang kategori baran jugak, tapi with my hubby beside aku selalu boleh control. Tapi kalau sudah orang paling lembut hati macam Mr. Ejump boleh cakap, "Sayang, urussssss". Maksudnya melampau lah sudah tu orang.

Kalau maw cakap aku nda paham kerja atau perasaan frontliner ne atau pekerja F&B ne, u totally were wrong!!!! Sebab aku pernah kerja as CSR di Celcom KK Branch lebih kurang setahun 6 bulan. Masa kolej aku pernah kerja di Pizza Hut Citymall. Kami lah pekerja mula-mula di sana, kami lah yang buat opening dia. Macam-macam ragam pernah jumpa. Sebab tu aku tahu apa our right as customer. Aku taw lah selok belok mempercepatkan sesuatu kes. Cara lurus, bukan cara main orang belakang. Kalau pun anda maw launch complaint, do it in right way, sabar paling penting. Kalau anda nda sabar, anda sama jugak dengan mereka-mereka yang menyebabkan temperature kita naik. hehehehe.



Pernah aku pergi satu bank untuk mintak satu statement, yang handle ne, dia cakap aku dapat dalam 2 minggu gitu. Sebelum sampai tempoh 2 minggu tu, aku call la dulu orang yang urus kes aku tu pergi kursus di hq. Aku call macam maw 1 minggu dia malar kursus. Aku pun minta lah disambungkan kepada branch manager. Pikir selesai masalah, rupanya lagik tambah masalah. Dia cakap dengan aku statement tu paling kurang sebulan. Ok fine, aku try reach orang yang mula-mula aku deal tu. Kali ne dapat, tapi dia dah terhilang form aku tu, dia suru aku isi balik dan tunggu lagik 2 minggu. Apa perasaan kamu? Aku perlukan statement tu secepat mungkin. Dalam kepala ne kan macam ada puting beliung berlegar-legar. Lepas tu aku buka website dorang cari directory email, sama siapa aku patut report. Aku hantar email cerita apa yang berlaku, aku cc dengan semua yang aku rasa berkenaan. Aku deal mula-mula ne dengan satu bank somewhere in Sabah. Nda sampai 24jam, aku kena call. Dan aku dapat statement aku less than 48 hrs thru fax jak. See, benda senang, aku taw, ada orang pikir orang yang dia deal with ne nda taw undang-undang segala.

Kalau maw cerita banyak lagik, F&B paling banyak aku buat complaint. Aku bukan saja-saja. Kita ada hak. Kalau lambat sampai tu, boleh consider. Tapi kalau sudah mengeras cakap nda boleh order lah. Sindir-sindir lah. Itu melampau. Sampai sekarang kan, kalau aku pergi F&B yg aku pernah complaint tu, mana-mana branch dia, aku rasa macam di sambut penuh riang ria. hahahaha. Mr. Ejump cakap, kali dorang ada cctv yg boleh detect mana-mana customer yang berbahaya. Keluar sign, "beware of this customer" . hahahahaha. 

Nasihat aku, kalau kamu mengalami keadaan begini. Ingat nama (dorang mesti pakai nametag), ingat orang tu secara fizikal (optional),no kaunter,masa kejadian, tarikh kejadian, ingat perjalanan cerita kejadian. Kalau boleh hantar dulu ke peringkat atasan branch@tempat kejadian. Jangan terus-terus ke peringkat atasan paling atasan (paham kan maksud aku), kalau nda puas hatikah barulah ke peringkat paling king. Kalau nda puas hati jugak, baru pergi Biro Pengaduan Awam atau Tribunal Tuntutan Pengguna M'sia (if i'm not mistaken)Jangan takut, percayalah kita ada hak. Kalau kita tidak pertahankan hak kita. Siapa lagik. Lainlah kalau sendiri salah. Cukupkan bukti dulu kalau maw pergi bertempur. Kadang-kadang slogan pengguna selalu yang benar yang betul ne kadang-kadang nda relevan sebab ikut pengalaman ada yang memandai-mandai. Bagi aku pengguna ada hak yang nyata lah. Dari diri pengguna tu sendiri mahu guna atau tidak. Peace yooo~~~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...