Thursday, October 20, 2011

Etika :: Naik Turun Lift

As Salam

Hari ne kita enjoy entry yg ringan2 ja ar. Walaupun ringan InsyaAllah memberi impak yg besar dalam kehidupan kita seharian. Kadang2 bila naik lift kita kadang2 nda perasan satu atau dua perkara tu sebenarnya masih boleh diperbaiki. So kawan2 mari kita buat sedikit perubahan. Ayukkkkk~~~

1. Bila maw masuk lift, biarkan orang yg berada di dalam keluar terlebih dahulu. What's your point masuk cepat2 sambil meluru dan tidak bagi peluang langsung orang lain keluar. Kenapa lift ne utk masuk ja? Jadi ramai2 la kita berkampung dlm lift. Nda payah keluar2. Saya marah ne.

2. Bila anda masuk lift sila tengok2 di belakang anda. Jangan main undur seja. Terutama lelaki sebab anda seolah2 mencabul pihak perempuan tanpa anda sedar. Kalau nda sedar, kalau sedar nda taw la. Memang maw kena. Tindakan anda buat orang lain tidak selesa. Siapa selesa kan di himpit2. Saya marah ne.

3. Bila masuk lift dan anda perlu menjawap panggilan atau bercakap dengan orang, janganlah menggunakan high volume. Itu jugak membuat orang disekeliling tidak selesa. Bagus2 kami nda tuli boleh2 jadik tuli. Please be alert ya. Saya marah ne.

4. Ada 1 jenis orang dia suka kalau keluar lift tekan semua button punya tingkat. Gilak kali orang begini. Amai ne. Selalu di mall la kena begini. Ka dia maw buat lawatan setiap tingkat. Nda taw la. Saya marah ne.

5. Kalau lift tu penuh kita terpaksa tunggu another lift kan. Jadi kasi lah lift tu bergerak dulu. Ne nda kelam kabut tekan lift yg d penuh yg sepatutnya bergerak nda bergerak2. Balik2 terbuka. Sabar okey. Jangan tekan lift sembunyi tangan. Buat muka nda bersalah lagik. Kalau nda sengaja nda apa. Kalau yg kepaingan tu memang nda boleh diterima.

6. Last sekai jenis orang 1 tingkat pun naik lift. Kalau naik tu okey lagik ne turun 1 tingkat. Seperti yg kita tahu turun tangga guna less energy kan. Nda salah sekali sekala kita guna tangga for better living jugak kan. Kalau yg orang2 berumur ka kurang upaya ka. Its okey. Ne hensem2 lagik pakai2 blazer, yg cantik2 lagik. Okey jom amalkan. :)))

Kalau aku marah tu maksudnya aku sayang la tu.hehehhe. Okey sorry entry hambur sikit. Sebab aku sekarang bersiaran langsung dari Parlimen. Hikhikhikhik






2 comments:

  1. biasa terkena yang no 6 tue. bikin panas kadang2. kita mau cepat ctu lar lif tue sibuk berhenti..

    ReplyDelete
  2. Ya tu laa. Bkin gerigitan.hehehe. Tq for reading ya :))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...