Tuesday, June 28, 2011

Kita Merancang Allah Pun Merancang

As Salam,

Dalam sebulan lebih lagik maka genaplah dua tahun aku di sini, di Putrajaya bumi yang canggih ne. hehehehe. Satu sudut aku telah mencipta keajaiban dalam hidup aku dan hidup orang tua aku. Sebabnya, aku mampu mengurus hidup aku sendiri. Bukannya terurus sangat pun, tapi dari nda pandai masak sekarang terpegang lah sudah sudip-sudip tu. Dari segan-segan maw cuci baju tu sekarang seminggu dua tiga kali jugak cuci baju. Bukanlah aku maw cerita kehidupann aku yang ada perubahan bab-bab menjadi perempuan sejati yang boleh memasak, mencuci dan sebagainya. Tapi aku maw bagitau aku tidak pernah serasi dengan kehidupan aku sekarang. Dulu orang cakap, “nda pa, lama-lama okay la tu, biasa la tu”. Sampai sekarang masih begini, masih meratapi bilalah aku maw pindah KK.

Masa mula-mula aku lapor diri di sini, minggu kedua gitu aku sudah kena pergi kursus. Jadi hari maw pergi kursus tu aku naik lah taxi pergi office sebab ada bawak luggage. Boleh-boleh taxi yang aku naik tu accident, kena langgar dari belakang. Bayangkan semangat belum ada tinggal di tempat orang sudah kena begitu. Aku ne sudahlah jenis penakut punya orang. Nasib baik tiada cedera teruk, kaki jak sakit di pergelangan, itu pun aku sedar masa malam sudah. Itu trauma aku yang pertama. Ianya tidak berakhir di situ.

Beberapa bulan masa tu, kalau kamu ingat gegaran yang berlaku di Sumatera yang dekat 8 skala ricther tu. Bangunan-bangunan di Putrajaya memang rasa. Masa kejadian aku tidur. Yang aku tau, bapa aku call tanya ada kah rasa gegaran. Aku bagitaulah aku tidur, boleh-boleh bapa aku marah, mana lah aku tau mw gegaran. Huhuhuhu. Bapa aku ne punnnnnnn. Lepas tu aku keluar bilik, housemate aku cakap masa dia mandi dia rasa macam pening. Rupanya memang gegaran la tu. Buka tv confirm. Malam memang susah maw tidur, rasa macam kalau ada apa-apa jadi ne macam mana keluarga aku maw cari aku. Memang sebak.
On Duty @ Pilihan Raya Kecil Hulu Selangor
Yang bestnya, beberapa minggu lepas tu blok aku tinggal tu ada unit yang terbakar. Bukanlah hangus tapi sampai bomba datang lah. Yang orang kecoh-kecoh angkat barang suda. Kami ready-ready seja ne. Bukan sekali tapi dua kali kebakaran. Memang panic. Aku siap call mama aku, “mak, aku nda maw bha hidup dalam keadaaan ketakutan ne”. Mama aku pun nda boleh buat apa, mama aku nda paksa pun aku berhijrah dulu. Huhuhuhu. Semua ne kejadian dalam tahun 2009. Fuhhhh, lamanya sudakan. Tapi ketakutan tu masih segar dalam ingatan aku sampai bila-bila.

Bengkel @ PD
Lepas tu pernah lagi kes kena halau dari rumah oleh tuan rumah. Malas maw cerita panjang, tapi totally bukan salah tuan rumah. Jugak bukan salah aku, tapi salah seorang dari housemate lama. Masa tu nda sampai sebulan aku tinggal rumah second aku ne. Bincang punya bincang, janji punya janji dekat jam 11 baru kami kena bagi masuk. Itu pun setelah digambar macam pesalah dan macam-macam. Itu pun kenangan yang aku nada maw ingat sampai bila-bila. Pedih di hati tu kan Allah seja yang tau.

Outstation @ PPN Perak
Paling menarik lagik, nda sampai sebulan lepas tu kawasan rumah kami diserang lebah. Fuuhhhhhhhhhhhhhhhhhh, memang panic. Paling panic, aku saturang jak dirumah masa tu, aku siap suruh housemate aku balik lagik. Sampai bomba datang bha. Aku teda gambar sempat diabadikan masa tu. Cuba kamu bayangkan kalau keluar dari rumah, setiap inci lantai tu dipenuhi lebah. Masa tu, ramai jugak disengat termasuk housemate aku. Dalam rumah pun banyak. Arghhhhhhhhhh. Ngeri betulllll!!!!! Dugaan datang bertubi-tubi ne bha.
On duty @ Majlis APC, Shah Alam
Orang lain pun kena jugak kan, tapi bila aku betul-betul sendiri di sini. Kawan pun aku nda bergaul sangat. Empty sangat hidup kat sini. Paling aku terasa bila aku keguguran, terasa kalau aku di KK, mesti aku dapat jaga kandungan baik-baik or at least masa gugur tu ada orang urus aku. Ne aku bawak diri sendiri pegi hospital, nasib last-last ada mentua dan Mr. Ejump datang. Thank you to both of you. Hit here fpr the story Mummy 2 Be
Induksi Umum @ Tganu
Kadang-kadang aku pandai nda betul, pandai rasa stress yang amat-amat. You tell me, siapa nda stress dua minggu sekali ulang alik naik flight, then balik uruskan rumah tangga yang jarang-jarang dapat diuruskan. Balik sini kena uruskan pulak hal di sini. Kadang-kadang pergi beli barang di Carrefour barang makanan dan rumah, bila barang kita bawak tu berat, tiba-tiba airmata mengalir. Nda kan sebab barang tu berat kita maw menangis kan, sebenarnya jauh di sudut hati, terpikir bha; “napalah aku beli barang dapur sendiri2, naik bas pulak tu, bus stop dari rumah jauh. Patutnya aku beli dengan suami bha ne”. Tapi apa kan daya kan.

Maybe you will say, “alaaaa, orang lain lagik banyak dugaan, lagi banyak masalah. Your problems ne takat kuku kaki jak”. Yes I admit it!!!! Sebab aku memang nda kuat. Capi-capi lagik. Hehehehehe. Aku taw semua ne ada hikmah, tapi aku belum kuat lagik.Tapi, aku terimalah apa jugak dugaan Allah maw bagi. Kita ada rancangan kita, tapi ingatlah Allah pun ada rancangannya.
Few days b4 report duty @ Putrajaya

 *** Aku di sini hanya untuk kerja, tidak lebih tidak kurang. 

Read more...

Saturday, June 25, 2011

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Cik Noreentan Zainih

As Salam,

Yayyy June hampir ke penghujungnya. Cepatnya masa berlalu. Setiap kali June mesti special sama kami, kami tu besties aku la. Sebab besok Miss Bonon punya bedayyyyyyyy. Happy birthday lil sister. Umur sama seja tapi she's look smaller than us bha. Sumur-sumur dia pakai S.hahahahhaa. Tapi jan silap percaturan, sudah berumur 24 tahun dan sudah bertunang ok. hahahahahaahah. Jan mara ar.

Macam Miss Baby, aku kenal Miss bonon since sekolah rendah lagik. Tadika pun kami sama-sama. Kena-kena lagik rumah kami dekat betul. Kalau boring-boring kami pergi kedai beli keropok.hehehehe. Masa sekolah menengah dulu, rumah kami ne dekat la bha betul dengan rumah. Tapi kami naik bus sekolah jugak. Bertiga lagik dengan Miss Baby dan Miss Bonon. Miss Bonon paling dekat rumah dia dengan sekolah, tapi semata-mata maw kami berjumpa lepas sekolah tu bha. hahahahaha. Since kami ne nda satu kelas kan. Aku dan Miss Baby jak yang satu kelas.

Life kami memang so damn fun sampai sekarang ne. Sebab friendship kami tanpa sikit pun perasaan dendam. Kalau bergurau tu nda simpan pun dalam hati, maw marah-marah pun nda pandai, yang best nya Miss Bonon ne dia selalu jadi mangsa ejekan antara kami. Yang best lagik, dia selalu relakan nda pernah lah maw lawan. Cuba kunun kalau aku sama Misz Baby, dua-dua keras kepala. Tapi keras kepala aku lagik kuat lah. hahahahahaha. 

Dear beautiful lovely Noreentan binti Zainih, aku doakan semoga panjang umur, murah rezeki dan cepat melangsungkan ehem-ehem. Mesti sedih kan, dulu every year sambut beday ko. Sekarang kita sudah berjauhannnnnnnn. Sob.sob.sob. :((. Masa lalu nda boleh diulang balik kan. Tapi boleh jadi kenangan kan. I love u as a sister, friend and true friend. And I misyuuuuuuuuu my bucuk-bucuk.hehehe. Ok showtimeeeeeeee!!!!! Kawan-kawan enjoy our pictures together. Bukan sekadar gambar tapi perjalanan sebuah persahabatan. Wink.wink :))
Her bday celebration
Rasa nya pas spm dlm 2004
Dunno wat were they think.
Gmbr wif ken sarung. hahahah
her bday again @ pizza
Dpt eskrem free
hehehehe
hey bday again!!!
2006@2007 ne
**B, aku maw wat shawl2 bha tu. tp nda jadik.
hahahahahah
@Ranau
Happy Beday sayangggszzz
Us
Amity for eternity!!!!!!!
Im gonna curi2 masa to meet her kalau balik KK :))
Us @ Elda's wed
Us without BB
Wif her on my engagement ceremony
My pengapits during my akad nikah

My super assistant during my wedding ceremony
During her engagement day 
Us :))))
Notes ::: By age of 30, kita mesti dapat celebrate each of us punya beday dengan kehadiran yg lengkap. hehehehehe. :)))

Read more...

Monday, June 20, 2011

Jom Kahwin :: Edisi Selamat Pengantin Baru Maci Ija & Paci Jasmi

As Salam,

Haluuuuuuuuuu, aku kembali lagikkkkk dalam edisi Jom Kahwin. Last week, family sebelah Mr. Ejump datang KL untuk majlis betingkuang (sorry kalau salah eja) @ reception aunt Mr. Ejump, iaitu adik bongsu kepada mama Mr. Ejump. Wahhh sungguh panjang penjelasan itu. Hehehehe. Majlis ne adalah majlis untuk sebelah pihak lelaki dan diadakan di Kg  Janda Baik, Bentong, Pahang. Majlis di sebelah pihak perempuan telah pun selamat diadakan pada 4hb dan 5hb Jun lepas.

Aku akan story pasal wedding orang lain bila majlis itu ada kelainan, bila aku first time tengok adat-adat yang baru, yang buat aku teruja dan macam2 lagik. Hikhikhik. Mungkin orang lain rasa biasa sebab ada tempat dorang. Tapi bagi aku, banyak benda aku nda taw. Lagik pun masa kawen aku tiada adat-adat yang sempat dipraktikkan. Huhuhuhu.

So, hari tu tanggal 11 Jun 2011 kami bertolak dalam jam 9 pagi la dari KL ke Kg Janda Baik, Bentong, Pahang. Nda jugak jauh la, nasib la jugak. Buring bha lama-lama dalam bus. Sampai2 jak area Kg Janda Baik ne, memang dipenuhi homestay. Memang suasana kampong, best ne yang limbu-limbu ne. hehehehe. Masuk-masuk kawasan rumah, ada marhaban di luar rumah. Macam kita selalu marhaban masa malam berinai atau majlis sebelah malam la kan. Tapi di sini sebelum acara sanding pada tengah hari tu.
Menuju ke Pelamin utk acara potong jambul
Lepas tu acara yang ditunggu-tunggu, acara putung jambul. Bukan lah putung jambul untuk baby yang baru lahir tu. Tapi untuk pasangan yang baru kawen, dengan tujuan untuk memperkenalkan ahli keluarga lelaki kepada pengantin perempuan dan begitulah sebaliknya. So tradisi atau adat ne memang first time aku nampak. Bagus jugak kan, at least tau la pacik2 macik pasangan kita. Majlis tu, macam ne ahli keluarga lelaki akan merenjis dan potong cincin yang telah diikat di kepala pengantin perempuan, sambil emcee pada masa tu bagitau la, ini ibu ka, macik ka, adik beradik pengantin lelaki. Begitu jugak untuk pengantin perempuan. Masa tu aku dan Mr. Ejump nda taw pun kami wakil jugak memotong cincin tu. Hehehehe. Kira wakil anak buah, walaupun aku  baru jak jadik anak buah. Hikhikhikhik
Kedua mempelai
wakil keluarga pengantin perempuan utk acara potong jambul
Gambar aku paling besar sebab ne blog aku. hahahaha
Lepas tu ada berarak lagik, tp nda la jauh dalam kurang 50 meter gitu la. Pas tu ada orang bersilat, majlis sanding dan makan beradab. So on that day, aku belajar lagik adat-adat atau tradisi baru. Seronok jugak, berbaloi join rombongan. So lepas tu kami terus bergerak ke Genting Highlands, tapi  nda sempat main apa-apa, sebab kami sampai dekat jam 5 petang. Tinggal 1 jam jak masa, nda berbaloi la kan.

Last but least, Selamat Pengantin baru Maci Ija dan Pacik Jasmi. Memang secocok!!!! Lets enjoy some of the pictures taken.

Berarak~~~
Depan pintu gerbang
Bersilat derang ne
Gambar kenangan rombongan dari Sabah
Tapi kaum lelaki nya nda tau di mana. hehehe
Pose sebelum balik
Ohya, kalau perasan di mana ada camera di situ ada aku. hikhikhikhik. Sampai maci Mr. Ejump cakap, "Ko ne Jam, ambik gambar bini mu seja". hahahahahaha.

Cari di mana sayaa~~~~
saya ada di mana2
Selamat Pengantin nda berapa baru jugaaakk~~~~


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...