Monday, February 28, 2011

Facebook + Blog = FACEBLOG

As Salam,

Aku lama sudah maw join The Faceblog ne. Tapi macam malu2.hikhikhik. Ya lah kan..blog org len mantap2. Tapi aku memberanikan diri jugak. Malu belakang kira la kn (tutup muka sambil lari2 anak.hahaha). Aku rasa kawan2 yg baru wat blog tu mcm aku, mari kita join ne. Boleh promote2 blog kita. Yalah suda penat2 buat entry, kalau ada org baca2, siuk jugak kn. So this all about The Faceblog, yg aku paste dr blog ini.



SELAMAT DATANG DIUCAPKAN KEPADA SEMUA YANG SUDI HADIR KE THE FACEBLOG. TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTIFACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.
TERIMA KASIH


Edit

Read more...

Saturday, February 26, 2011

Dendang Perantau :: Edisi Sweet And Short Escape To KK

As Salam

Hye Kota Kinabalu!!! Entry sebelum ne aku cakap nda maw balik KK kan. Tp hari jumaat tu kursus aku habis awal, so aku pikir ne peluang yg bagus utk balik KK. Apa lagik, cepat2 ambik train terus pegi KL Sentral then tukar train pegi LCCT. Then dapat flight 3.10 pm. Delay2 tepat jam 6 sampai KK. Besssssttt bethol perasaan bila sampai KK ne. Hanya insan2 yg berjauhan dgn org2 tersayang jak paham perasaan ne.hehehehe

Kawan2 aku selalu tanya, apa lah yg aku dapat balik KK hari Jumaat, selalu nya sampai 12 tengah malam lepas tu hari Ahad balik da. Jadi aku pun berpikir apa lah aku buat setiap kali aku balik KK dalam masa sesingkat itu. Sebenarnya kehidupan aku sama jugak macam org lain. Aku tidak pernah meletakkan alasan aku bekerja jauh untuk melupakan tanggungjawab sebagai seorang isteri, anak, menantu dan macam2 lagik (banyak la kunun.hikhikhik)

Semalam, jejak jak kaki di KK, Mr. Ejump terus bawak jogging di Perdana Park. So, after sembahyang Maghrib di airport, pegilah aku ke Perdana Park ne jalankan tugas sebagai peneman setia kepada sang suami. Aku nda jogging pun, makan2 kurupuk sambil main2 dgn Ipad sambil tinguk2 air menari2. Air menari????? Yesss.. it is a new attraction in KK. Mr. Ejump teda bawak camera time tu.Huhhhh, aku akan buat entry pasal Perdana Park ne next week ok. Ada sesuatu yg menarik dan boleh dibanggakan dengan projek Perdana Park ne.

Ok, sambung lah..... lepas tu balik rumah and having a family dinner. Yiiippppiiii!!!! Then hari ne spent time kejap with Mr. Ejump jalan2 di KK. Aku betul2 rindu angin2 KK ne. No matter what, KK tetap di hati aku. Plsszzzz kembalikan aku di sini. Ok itu len entry..hahahaha...Jalan2 membeli kelengkapan bulanan Mr. Ejump dan hadiah2 org kawen. Aku beli apa??? Aku kalau teda terbeli brg pink atau purple kalau berjalan mmg nda sah. So this is what I get!!!! Thomeeelll kaannn.

P.I.N.K okeeeyy
wif the new casing.
Me + Ipad is everywhere.
KK semakin jam!!
Hari sabtu pun jam.
But i still love u. :)
Sebelum aku katik2 buat entry ne aku bungkus hadiah la kunun untuk jemputan2 kawen yg akan kami hadiri dalam bulan Mac ini. So, kami da 3 jemputan. Munirah :: 6hb di Bongawan. Ijal :: 13hb di Wisma Muis dan Nazim :: 18hb di Petagas. Munirah ne kawan aku manakala Ijal n Nazim kwn Mr. Ejump. Wedding Munirah n Nazim InsyaAllah aku pegi. Kawen Ijal, Mr. Ejump akan pegi sorang2. So ne hadiah yg telah dikerjakan dibungkus.

Pink2 jugak
Bakal2 pengantin,
sila pilih hadiah anda.
hehehe

So besok aku akan kembali ke dunia paling bohsan yg pernah aku diami. huhuhuhu. Maybe flight jam 3.45 pm. Kembali bertugas demi negara yg tercinta. Then hari Jumaat depan aku akan kembali ke dunia yg paling indah, KOTA KINABALU.

Aku decide utk bawak balik TX1 ne ke Putrajaya.
So, aku nda dgr la lagik org bising pasal aku nda guna benda ne.
So aku maw jadi blogger yg serius. Camera wajib!!!

Read more...

Thursday, February 24, 2011

Sony Portable DVD Player :: Mawwwww Bhaaaaaa


As Salam

Entry sebelum ne aku cerita pasal movie kan. Aku dulu sebelum pindah Putrajaya, almost every week pegi tengok movie. Cakap lah apa movie, memang aku dan Mr. Ejump pernah tengok lah.Memang tiada istilah mengidam2 maw makan pop corn. Sekarang ne jarang betul dpt tengok movie. Balik KK pun bkn lama, sekejap2 jak. Kira bab movie2 ne aku ketinggalan betul sekarang.

Bila Mr. Ejump jumpa aku kat KL @ Putrajaya memang kami sambung2 la tengok wayang tu. Kalau di KK macam2 hal harus di settle kan dengan segera. Oleh kerana hobby yg tengok movie ne agak terbatas sekarang. Aku tiba2 terpikir maw beli satu Portable DVD Player. Alaaaa cap2 ayam pun okey lah aku pikir. Tapi hari tu aku terbuka website Sony terus gatal2 tangan search for Portable DVD Player ne. Sekali ada ne!!!!! **Pinggsaannn.

Aku memang adore gilak b*** la kalau product2 Sony ne.Sgt2!!! Sebelum aku maw beli Ipad ne impian aku maw beli VAIO yg kaler pink @ purple. Tp hati aku kata Ipad since aku ada ada laptop ada netbook why not tablet kan. Ok berbalik pada portable player itu, waaahhhhhhhh buat hati aku berdebar2 dan meronta2 ingin mendakapnya mendapatkannya.


Mata macam maw juling2 kan tinguk
Ne pun sa maaaaaaaawwww
Slllluurrrrrrrrppp


Aku tengok2 harga nya RM999. Kaw2 jugak harga dia since Ipad aku belum mencecah usia sebulan pun. Garu2 kepala aku mcm maw dpt ne benda ne ar. Bila aku tanya Mr. Ejump, "Aikkk, bulan ne giliran buat kereta lagik kan..". Aiyokkkk, betul jugak!! Jadi terpaksalah aku garu2 kepala sampai rambut putus2 sebab maw menunggu turn aku maw beli new gadjet ne.


Ne la benda tu

Kalu tutup jadi gini.
Macam netbook aku jak
Boleh pusing ne.
Kasi tambling pun boleh.hehehe




 Aku kalau beli brg nda pandai aku tengok2 advantage2 dia kunun. Kasi compare2 lagi. So not me. hahahahahaha. Jadi jan pandai2 maw tanya aku macam2 pasal brg yg aku ada. Boleh itu ka, boleh ini ka. Maw mintak penampar tu!! Kalau  sudah hati bagai di garu2 maw beli. Aku maw la tu. Lepas beli tu kamu pikir aku explore2? Haram!! hahahahaha.

Nda pa lahhh, nda dapat time birthday aku tahun ne, ada tahun depan kan, nda pun 2 tahun lagik, paling nda pun 10 thn lagik..Kannnn.Kannnn.

Notes :: Gambar ehsan google. Kalau org banyak duit mmg men beli jak nda payah pikir2. Tp org makan gaji mcm kami. Harus pikir2 jugak.hakhakhakhak. Ohya gmbr tu mimang senget2.huahuahuahua
Read more...

Movie Time :: No Strings Attached

As Salam

Minggu ne pun aku nda balik KK jugak. Aku kena reschedule masa aku balik KK since bulan Mac aku ada 2 wedding invitation. Satu kwn aku dan satu kwn Mr. Ejump. Nampaknya hujung minggu ne aku akan habiskan masa di office lagik. Errrmmmm.

Okey, itu bukan cerita, baru bunga2.huahuahuahua. Jd oleh kerana mcm lama sudah aku balik KK (dlm 3 mnggu kalau campur minggu depan), aku plan2 macam2  sudah dlm kepala aku nnti pulang ne. Yang aku rindu maw tinguk movie. Aku teringin maw tinguk movie yg love story kunun. Yg kalau tinguk kunun berpigang2 tangan terus. Makan pop corn pun men suap2. Bila keluar cinema, terus bercakap lemah gemalai. "Sygku, selepas ini dimanakah kita ingin makan?". Kalau tinguk cerita org putih, "Baby, choose a place u want to eat today. Just name it okeyy". hahahahaha. Sumpah aku nda gini!!!

Tapi aku nda pulak pernah tinguk movie yg begini2 ne. Bilang Mr. Ejump. "Bikin malu racer seja tinguk crita cinta2 di cinema". hahahaha. Maw tinguk sama kawan2, susah jugak Sebab aku ada satu masalah kalau pegi cinema, aku lambat tangkap cerita tu. Jd kalau sama Mr. Ejump aku boleh tanya dia terus. Dan balik2 tanya. Alaaaaa, kalau kita tinguk TV sama budak2 atau anak buah. "Makcik kenapa org tu makan?. Kenapa dia pakai baju warna pink? Mana mama dia?". Kadang2 soalan2 anak buah aku mampu membuat aku pura2 tidur sebab malas maw jawap.hahahaha. Tapi hakikatnya, aku begitu kalau tinguk movie. Lambat betul maw sampai sama aku. Nda taw napa. Huhhh!!!

Jd aku balik KK nanti harap2 aku dapat tinguk salah satu movie ne. No Strings Attached or The Green Hornet. No Strings Attached tu mcm siuk aku baca sinopsis dia. Kinda love story la jugak. The Green Hornet tu org bilang lutchu2. Tp No Strings Attached tu aku betul2 maw tinguk. Begini kunun sinopsis nya:




In this comedy, Emma (Natalie Portman) and Adam (Ashton Kutcher) are life-long friends who almost ruin everything by having sex one morning. In order to protect their friendship, they make a pact to keep their relationship strictly "no strings attached." "No strings" means no jealousy, no expectations, no fighting, no flowers, no baby voices. It means they can do whatever they want, whenever they want, in whatever public place they want, as long as they don't fall in love. The questions become - Can you have sex without love getting in the way? And can their friendship survive?




Misti kiut kan cerita nya ne. Tp mcm maw abes2 suda show nya ne. Tedalah harapan aku maw berpigang2 tangan dlm cinema ne.hahahahahahahaha.


Kalau teda abes suda show movie tu, men game jak lah d 1B.
hahahaahaha

Notes :: http://www.nostringsattachedmovie.com/
Read more...

Tuesday, February 22, 2011

Jom Kahwin :: Edisi Baju

As Salam,

Baju adalah elemen yg paling susah dalam sesuatu majlis. Sebab benda ne melekat di badan kita kan, memang nda boleh lari lah dari pandangan org. Lagi sekali rajin2 cari di buku Pengantin utk baju yg kita inginkan. Kalau anda seorang yg kreatif bolehlah reka sendiri. Kalau macam aku ne, silap2 tertangguh majlis gara2 maw reka sendiri.hehehe. 

Kalau pasal baju ne, pendapat aku dia nda boleh sama dgn warna pelamin atau mesti ada maw kontra. Baru timbul. Betul ka?? Aku bukan jugak arif tapi aku banyak buat research. Mati ko, maw kawen pun kena buat research. huahuahuahua. 

So cerita baju aku ne pulak.Fuuhhhh!!! Macam2 cerita. Sepatutnya ikut perancangan awal aku patut melangsungkan majlis kawen ne Dec 2010. Tp oleh kerana kedua orang tua ku, mendapat lambaian Ka'abah (naik haji), so majlis dipercepatkan pada Sept 2010. Sebab niat bapa aku maw tengok aku sah jadi isteri orang sebelum dorang berangkat. Time aku kena bagitau tu, masa ada tinggal nda sampai 5 minggu lagi. Aku pun kelam kabut lah balik KK. Bincang punya bincang  dgn C Fendi, dia bagitau orang yg buat baju aku tu nda dapat buat . Aku paham jugak sebab kelam kabut and so on. So bergegas lah aku cari kedai yg maw buat. Luckily, ada!!! 

Aku start dgn baju tunang aku (astaga, baru maw start.hehehe), baju tunang ne C Fendi jugak yg urus. FYI, aku teda pun ukur2 baju ne, aku just bagitau ukuran2 badan jak sama dia. Hebat kan?? Thats why, semua majlis aku dia yg urus. Mcm tipu kah?? Kalau nda pecaya, pegilah tanya dia. hehehehe



Can u see the manik2. Warna Purple
dan silver tu.
Aku suka jenis kain ne.
errmmm chiffon kali. 
I Love this one!!
Ohya veil was included, tudung sendiri yee
RM 15 jak..hahahaa
 Ok next adalah baju nikah. actually baju nikah aku maw warna grey dan adalah design nya. Tapi since dah kelam kabut aku pun bagitau C Fendi ne aku cari sendiri lah baju tu. Sekali maw 3 minggu lagi kawen aku nda jumpa yg aku maw. Sudah aku round KK and KL. Last2 aku kontek dia, "Fen, baju tunang aku hari tu, ada orang pakai ka sudah?". Bila dia cakap tiada. Aku pun cepat2 cakap, "Buat aku baju nikah la tu, ko pandai2 la maw tambah apa. Aku trust ko". Then part baju nikah aku selesai. Senang kan. Senang betul deal dgn C Fendi ne. hehehe.

Baju yg telah ditransform.
Baju melayu pun include. Samping pun so purple.:)

Nmpak ka ada mcm meleret2?
Itu aku request so kena buat baru.

Close up sikit.
Tambahan manik yg sangat purple itu
buat aku sgt teruja.

Veil pun included ok. Tudung and anak tudung sendiri. Anak tudung telah dicari oleh Miss Baby. Tudung tu aku beli dekat Alamanda. Harga RM 20.hikhikhik.

Part baju utk sanding ne buat aku susa hati sikit lah. Sebab yg buat tu aku nda kenal. Aku just bagi dia contoh  dalam buku. Tp alhamdulillah Kak Dyza ne nda mengecewakan aku. Kedai kakak ne di KK Plaza., tingkat 2. Nama kedai something mcm Kak Dyza Bridal House (aku hentam jak ne.hahahaha). Tp ada Dyza2 la. Dekat kedai ne memang banyak baju lawa2. Untuk sanding aku memang mintak untuk sepasang + veil panjang + tengkolok + samping. Aksesori utk perempuan memang aku nda maw, sebab baju aku da sarat. Aksesori utk lelaki aku teerrrrrrrrrrlupa mintak. Beberapa hari sebelum majlis baru aku teringat, jadi mangsa aku adalah C Fendi, dengan dia senang bha maw deal. So aku mintaklah dia sediakan keris dan rantai2 utk Mr. Ejump.

Ilham baju aku ini ada dlm Majalah Pengantin yg aku nda ingat edisi ke berapa. Memang first time tengok aku jatuh hati laaahhh. Nda maw yg len!!

Aku siap scan lg.
Email dkat kwn2 aku utk cari tailor.
Yg sebelah kiri ok
Tadaaaaa!!
Ini hasilnya.
Veil tu ilham aku sendiri.
Mcm princess kunun panjang2.
Maw muntah ka??
Close up.
Manik2 tu buat aku meleleh2 air liur.
Sulam pada baju lelaki pun aku request utk
purple yg sama manik sma baju aku.

Masa tu aku diberi tempoh 7 hari untuk pegang baju tu, sayang weeiihh baju kasi balik. Hari tu ada singgah kedai Kak Dyza tu, ada baju kami kena display. "Kakak boleh saya ambik baju ne??". Ok itu cuma dlm hati.hehehe. Oyaa,  actually bukan itu tudung aku maw pakai, aku telah tugaskan BFF aku, Miss Baby utk cari di Shah Alam (sebab dia study sana), sekali lain warna daa..hahahaha. So, dia datang pun tengah malam yg besoknya aku maw nikah dan lusanya aku sanding. Jadi aku kasi keluar semua tudung pink and purple yg akuu ada. So orang2 penting aku (BFF aku la) cakap tudung ne paling sesuai. Tudung ne nda pernah pakai lagik, ia adalah hantaran time Majlis Berian aku hari tu. Anak tudung tu telah dibeli oleh Miss Baby and Miss Bonon (satu org lg BFF aku) sehari sebelum aku sanding. Mcm sama kan dgn nikah punya. o0o0o bukan ok.

Itu seja baju sanding aku? A'a, sebab aku nda sabar2 maw abes majlis ne. Maw tukar2 baju mcm nda larat aku. Baju yg ne pun punya lama maw set up. Sedangkan outdoor photoshoot lepas majlis ne pun aku kasi cancel. Cukuplah aku nda cukup tidur lebih 1 minggu. Lagik pun, jimat duit dapat beli another gadget at that time.hikhikhik. Perkahwinan sekali seumur hidup, tapi berpada-pada la.

Sebelah pihak Mr. Ejump, teda majlis resepsi. Majlis makan2 serentak dgn hari aku sanding cuma sebelah pagi. Tp pihak Mr. Ejump ada Majlis Berinai manakala aku teda. Nenek aku kasi inai dlm keadaan sempoi2 jak.hahahah. So tedalah another baju umtuk aku pakai. Selamat aku. hikhikhik. Rasang aku maw pakai make up tebal2 ne. Bulu mata lagik, high heels lagik. Aduuusshhh.

Persiapan kawen aku banyak last minit. Bukan aku jak kelam kabut, parents aku, kawan2 aku, abg2 aku, sepupu2 aku, macik2 aku, kira satu kampung aku kasi kelam kabut. Melayanlah dorang kecerewatan aku ne.hahahaha...

Notes :: Part baju da selesai. Nanti aku pikir apa lagik elemen seterusnya.hehehe


Read more...

Sunday, February 20, 2011

Mari Belajar Bahasa Sabah

As Salam,

Tiba2 aku terpikir maw buat entry pasal bahasa Sabah yg selalu digunakan. Since aku kerja di Semenanjung, maybe aku bolehlah share sikit2. Mana taw nanti ada yang pegi Sabah dan dengar perkataan2 ne. Tp di Sabah kami tiada bahasa yg standard mcm di Sarawak, kami cuma menggunakan Bahasa Melayu biasa cuma ia sedikit keras dan baku. Namun, masih ada beberapa perkataan yg mungkin hanya digunakan di Sabah.



Anak2 murid semua, Cikgu Siti sudah maw mulakan pembelajaran. Sediakan pen dan kertas ok. hikhikhik. Untuk memudahkan pemahaman, Cikgu Siti akan sertakan tiga perkara, iaitu, perkataan, maksud dan contoh penggunaan.Oya, sila baca ayat dalam dialek Sabah baru menjadi. Selamat mencuba. hahahaha

Perkataan 1:
Perkataan :: Gerigitan
Maksud :: Geram
Contoh penggunaan :: Cantiknya baju di kedai tu, bikin gerigitan ne.

Perkataan 2 :
Perkataan :: Limpang
Maksud :: Baring
Contoh penggunaan :: Lepas makan ne, siyuk betul kalau dapat limpang2.

Perkataan 3:
Perkataan :: Lidut
Maksud :: Lambat
Contoh penggunaan :: Si Pija kalau di suruh kemas rumah, lidut betul. Nda tau la macam mana kalau kawen   

Perkataan 4:
Perkataan :: Tapuk
Maksud :: Sembunyi
Contoh Penggunaan :: Siapalah tapuk dompet aku ne, habis sudah satu rumah aku cari ne.

Perkataan 5:
Perkataan :: Limpas
Maksud :: Lalu
Contoh penggunaan :: Kemarin aku limpas depan rumah kau, tapi malas pulak aku maw singgah

Perkataan 6:
Perkataan :: Amai 
Maksud :: Tangan yg tidak pandai diam untuk mengacau barang2. Selalunya ditujukan kpd budak2.
Contoh Penggunaan :: Amai betul tangan c Dania ne, abis semua mekap aku di bungkar .(selongkar)

Perkataan 7:
Perkataan :: Bubut
Maksud :: Kejar
Contoh Penggunaan :: Maghrib suda ne, berenti la kamu main bubut2 tu.

Perkataan 8:
Perkataan :: Berjurit
Maksud :: Tumpah atau lebih tepat bertumpahan.
Contoh Penggunaan :: Kalau makan tu bagus2 jangan berjuritan.



Sebahagian bahasa tu berasal dari Bahasa Brunei jugak. Okey sampai sini dulu. Lain entry kita belajar lagik k..:))





Read more...

Jom Kahwin :: Edisi Pelamin

As Salam

Sejak aku kawen ramai jugak tanya aku di mana buat pelamin, buat baju, kek, kad kawen la. Dan sejak tiga bulan ne aku rasa makin ramai org tanya, maybe disebabkan musim2 mengawan kawen sudah tiba. Ibarat aku maw record seja jawapan kepada soalan2 yg dikemukakan. hehehehe. Oya, aku buat entry ne bukan lah maw menunjuk2 ka apa. Lagi pun ceremony aku ala kadar jak. Think positive okeeyy. So, aku share lah satu persatu elemen yang harus ada dlm perkhawinan/pertunangan. Mari kita mulakan dengan pelamin. Aku rasa pelamin ne satu elemen yg tidak boleh dipandang ringan. 

Lets say kita minat warna hijau la. Nda semestinya baju, pelamin, bunga tangan, kek, baju pengapit semuanya hijau. Silap2 tetamu nda perasan mana satu pengantin sama mana satu pokok di luar rumah. hehehe. Dlm majlis pertunangan dan perkahwinan aku, warna purple adalah warna rasmi. Main colour of the ceremony. Purple itu sendiri mempunyai pelbagai jenis. Begitu jugak warna lain. Haruslah pandai menggunakannya, tapi ini tugas org yg kita hired utk buat pelamin ne lah. Nda payah lah susah2 maw pikir, dorang lebih arif. Tapi, tidak bermaksud menggunakan 1 colour itu salah utk sesebuah pelamin. Tp kena tinguk warna. Lagi sekali, go and refer ur mak andam or pak andam. Dan yg penting kita ada 'angan2', ceremony yg mcm mana kita maw.

Masa bertunang, mini pelamin aku pun purple jugak. Tapi not the whole pelamin purple. Ada cikit hijau ada cikit biru. So, for the purple haters, nda jugak menyampah.hahahaha. FYI, masa aku buat request for pelamin ne, aku nda pernah jumpa pun C Fendi ne.So segalanya melalui email, FB dan telefon shj. Ya la kan aku kerja di putrajaya. So jumpa dia pun time maw ambik baju tunang suda. time tu pelamin pun da siap tinggal angkut pegi rumah aku jak.

Ada bantal pink + bunga putih & biru
Gambar dr TX1 ku shj, kualiti tidak sehebat DSLR ok.
 Masa kawen pun main colour masih purple. Mula2 tu maw grey@silver. Tp takut nnti menyesal so kembali pada purple. Pelamin kawen aku ne berinspirasikann pelamin masa Hunny Madu kahwin. Tp bukanlah aku yg mintak maw buat mcm pelamin dia, sebab aku masa tu pun susah maw tafsirkan pelamin mcm mana aku maw, yg penting dia rich of purple. Tp yg best nya C Fendi ne taw taste aku mcm mana. hehehe. Tp nda lah 100 peratus sama, sebab originality itu harus ada. Kannn??

A night before sanding.
Kualiti gmbr kureng since hanya guna BB Setorm.
Hunny Madu punya pelamin
Ne angle yg boleh nmpk hampir keseluruhan pelamin.
Tu BFF aku. Org kuat majlis jugak.hehehe

Simple yet sweet
Tidak semua purple kan.
So, bolehlah kenal mana 1 aku mana pelamin, mana bunga.
hehehe

Satu lagik rajin2 lah surf internet dan majalah Pengantin. One more thing cari lah mak andam atau pak andam yg senang di bawak berbincang. Aku pernah jugak pegi Bridal House yg maw ikut ckp dorang jak. Bagus dorang yg kawen kn. Mcm C Fendi senang maw bawak berbincang. Dia mmg sempoi!!! Hasil pun memuaskan hati dan mampu menjadi kenangan terindah dalam hidup aku dan Mr. Ejump.


Notes :: Kalau ada siapa2 berminat pegi lah kontek C Fendi ne. Kalau maw number kontek dia just PM aku k???. Gambar semua without editing, so boleh tengok mcm keadaan sebenar pelamin ne. Teda photoshop2 ne arr.


Read more...

Saturday, February 19, 2011

Back To December :: Taylor Swift

I'm so glad you made time to see me
How's life? Tell me, how's your family?
I haven't seen them in a while

You've been good, busier than ever
We small talk, work and the weather
Your guard is up, and I know why

Because the last time you saw me
Is still burned in the back of your mind
You gave me roses, and I left them there to die

So this is me swallowing my pride
Standing in front of you, saying I'm sorry for that night
And I go back to December all the time

It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and make it alright
I go back to December all the time

These days, I haven't been sleeping
Staying up, playing back myself leaving
When your birthday passed, and I didn't call

Then I think about summer, all the beautiful times
I watched you laughing from the passenger side
And realized I loved you in the fall

And then the cold came, the dark days
When fear crept into my mind
You gave me all your love, and all I gave you was goodbye

So this is me swallowing my pride
Standing in front of you, saying I'm sorry for that night
And I go back to December all the time

It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and change my own mind
I go back to December all the time

I miss your tan skin, your sweet smile
So good to me, so right
And how you held me in your arms that September night
The first time you ever saw me cry

Maybe this is wishful thinking
Probably mindless dreaming
But if we loved again, I swear I'd love you right

I'd go back in time and change it, but I can't
So if the chain is on your door, I understand

This is me swallowing my pride
Standing in front of you, saying I'm sorry for that night
And I go back to December

It turns out freedom ain't nothing but missing you
Wishing I'd realized what I had when you were mine
I go back to December, turn around and make it alright
I go back to December, turn around and change my own mind
I go back to December all the time, all the time

Lagu Beshh!!!
Cover lagik purple.

Notes :: Nda rugi beli album ne. Teda satu lagu dia yg nda best. Lagu2 dia semua yg datang dr hati. Mcm lagu ne pun utk bf@x-bf dia yg jugak public figure. Best!!!! 

Read more...

MYVI PINK LIMITED EDITION For Me





How I wish!!!!!!!!!!!! Makin hari makin gerigitan aku tinguk Myvi Pink ne. Kadang2 rasa maw menangis jak tinguk benda ne on the road. Hari2 aku berangan dapat beli 1 ne, (nda kan maw beli 2 pulak. Melampauuu!!). Kalau dapat ne, terus suru Mr. Ejump tukarkan rim nya, yang lain nda maw kacau. Haiiissshhhh, siuknya berangan2 ne.

Selalu jugak aku mengutarakan hal ne sama Mr. Ejump. Bila balik2 di desak, "Boleh jugak tu, tapi teda sudah lah kita berenjoy2, teda sudah kita shopping2, holiday2 pun tapun2 seja lah". Terus besarlah mata aku tu. Gilakk ka kalau teda shopping2. Silap2 aku boleh jatuh sakit. Kalau teda holiday2, silap2 aku dilanda penyakit kemurungan. Tinggi risiko nya ne. Aku pikir lagik apa jalan yg boleh. Nda kan maw jual Perdana maw beli Myvi, itu kerja gilllaaakk!!!!.
Misti aku girang mcm gerls tu.
Penah jugak aku ckp, "Rasanya kalau aku kumpul satu hari Rm 5, cukup kah tu ar?". Mr. Ejump pun ckp dgn penuh kaseh shayang, "Bila duit sudah cukup time tu, orang nda pakai kereta atas jalan suda, semua kereta boleh terbang da". Huhhh, teda bagi semangat langsung. Then, aku taw nda semua benda kita boleh dapat kannn (padahal dlm hati berdarah bhaaa). 
Mengancams kan. Kalau dapat ne, silap2 bulih tidur dlm kereta .
Tp, kadang2 Mr. Ejump pujuk jugak, "kita tukarlah colour Perdana tu jadi pink nda pun purple". Dlm ati aku terdetik jugak, "org tua ne betula ka ndaa?". Yela bayangkan Perdana pink pas tu Mr. Ejump bawak. Nightmare o0o0o0o.Cadangkan ditolak!!!!!!! Lagi pun, aku taw itu hanya cakap2 kosong, bikin sedap hati bini.hahahahahaa. 


The babe is at the back.
Dia lah saksi kepayahan dan kini kebahagian kami.
No way of selling it!!
Pikir punya pikir, demi merawat hati yg luka. Terpikir maw beli Nokia C3 colour pink la. Asal dapat pink2 stuff. Tp aku mmg adore sgt C3 ne. Sangat okeeyy. "Ko maw itu seja Ted?". Ya C3 jak. Kenapa bukan Iphone 4 ka BB Bold 2 ka. Entahlaaahh, im getting old and getting satisfied for all what i own right now. :))
Kasi tambah manik2 lagi.
Msti cantik. hikhik

Notes :: Gambar adalah ehsan Google.

Read more...

Friday, February 18, 2011

Celcom KK Branch



As Salam

Kejadian Satu

Me :: Selamat pagi Cik, Selamat datang ke Celcom. Ada apa yg boleh saya bantu?
Customer 1 :: Kak, henpon saya ne tiba2 teda line. Tolonglah kak, mcm mana saya maw call mama saya di kampung ne.
Me :: Ok relax mari saya cek simcard tu. o0o0o0o ne maw tukar simcard ne.
Customer 1 :: Ala kak, saya tidak maw tukar numbur, saya sayang numbur ne kak.
Me :: (Sambil tersenyum), kamu akan dapat number kamu balik jgn risau. Saya tukar kepada 3G terus.
Customer 1 :: 3G tu apa kak?
Me :: 3G tu membolehkan kamu buat video call dan kalau maw guna internet, dia lagi laju lah. Tapi make sure handphone kamu support lah.
Customer 1 :: Video call tu yg saya bulih tinguk orang kalau bertepon tu?
Me :: Yess
Customer 1 :: Wahhh.. Terima kasih kakak!!!
Me:: Sama2. Okey ne simcard kamu. Dalam masa X kamu boleh guna sudah.
Customer 1: Terima Kasih

** Rasa lega bila dapat buat customer rasa happy.

Kejadian Dua


Customer 2 :: Saya tengok iklan sekarang Celcom boleh kan tukar pegi Digi atau pun Maxis. Mcm mana tu arr
Kwn Sebelah Counter :: o0o0o0o0 itu namanya MNP. Bla~ Bla~ Bla~ Bla.
Customer 2 :: o0o0o0 maksudnya Celcom sekarang sudah boleh kawen dgn Digi sma Maxis la kan.

Member sebelah counter tu sudah tahan2 ketawa. Rilekkk ar.hahahahahahah

Kejadian Tiga

Kejadian semasa aku diarahkan untuk outstation di Keningau.

Customer 3 :: Cik, boleh kah kalau saya maw taw numbur seseorang tu??
Me :: Bla~ Bla~ Bla~ Bla~. Aku menerangkan apa yg patut di buat.
Customer 3 :: Tolonglah Cik, org tu mintak numbur akaun saya sebab saya menang hadiah dia bilang. Sekali tinguk habis simpanan saya hilang Cik. Itu semua bikin anak saya masuk universiti.
Me :: Bla~Bla~Bla~Bla~ sekali lagik menerangkan satu-persatu apa harus di buat.

** Berhati2 lah

Kejadian Empat

Customer 4 :: Apa package Celcom yg terbaru?
Me ::  Bla~Bla~Bla~Bla~ Menerangkan secara terperinci
Customer 4 :: Betul ne? Saya maw apply la.
Me :: Mcm tu la Encik. Tepon canggih mesti maw pakai pakai yg terbaik.
Customer :: Kalau mcm tu, bagi saya number pon kamu. Apa2 sal Celcom saya boleh tanya Cik terus.
Me :: Ala Encik minggu ne minggu terakhir saya kerja sini. Encik call 1111 jak la.
Customer :: o0o0o. Kenapa pindah? Kerja sini nda best ka?
Me :: (Tersengih2). Encik boleh jumpa a lady sana tu untuk package yg Encik maw tadi.Terima kasih .

** Pandai2 lah handle situasi begini.

Entahlah kenapa beberapa hari ne aku balik2 teringat time aku kerja Celcom dulu. Became Customer Service Representative was all my dream before. Aku joined Celcom dlm May 2008 kalau nda silap. Mungkin ramai nda taw being CSR bukan bermakna kami selesaikan masalah, tapi mencari jalan dan mencari path yg sesuai utk sesuatu masalah itu diselesaikan. Kami hanya org tengah. Kerja ini sangat mencabar. Sangat okeeyy!!! Setiap hari belajar benda baru dan jumpa orang yg berbeza. Ada yang lucu, ada yang buat kita senyum2, ada yang buat kita berapi dan macam2 lagik lah. Itu semua mcm asam garam dalam masakan.Ibaratnya lah.

Rutin harian aku akan bermula dgn breakfast beramai2 walaupun pantry kami nda la besar sangat at the moment. Tapi semua org akan brekfast sama2. It was fun. FYI dulu aku siap supply breakfast yg mama aku buat. Bisnes jugak lah. Hehehe. Aku taw tu dorang rindu jugak tu masakan mama ku. Pas tu ready kan kaunter. Segala cop, pen2 harus ada di depan mata. Masa itu emas.

Masa mkn kami nda menentu iaitu mengikut giliran. Lunch time akan bermula seawal jam 11 pagi sehingga lewat 4 petang. Tp semua ini beres dgn sikap tolak ansur. Semuanya satu family. Very big family. Masa closing paling dinanti2. Berlumba2 balancing sama buat report.hahahaahahahahaa...

I miss Celcom KK Branch so much!!! Apa kabar dorang suma arr.. I hope you all doing fine. May, aku rindu maw share2 cerita dgn ko. Maw share2 problem. Yuen, kita dua resign dlm masa yg sgt dekat. Aku, May dan Yuen adalah dr intake yg sama. So, we are quite close. Petang2 misti maw cari mkn2. Ada seja maw dikasih sumbat dlm mulut.

May Yuen Ted
Kak Ayu my twin, kakak nda rindu aku kah. Kak Ayu ne caring bettuuuuuulll. Kejap2 aku pegi tempat dia, "Kak Ayu, ada gula2 ka?". Kejap lagik  "Kak Ayu, ada pen lebih ka?". Lepas tu, "Kak Ayu, ada kuih lebih ka?Lapar aku". Tiada suda maw buat lawak kurengz dgn kakak kan. Hehehehe.Kak Zai, dia sangat chomel mcm rabbit. Bukan aku ckp ar kak, C Erik yg cakap. Thnks ar kak selalu tolong kalau sal setting2 ne.hehehehe.Kak Sai@Kak Sek, nah lama suda kita tdak bcerita2 ne kunun. Ktawa2 dulu bha kita..hahahaa.Kak Zue, jan diam2 bha..ketawa dulu kaka..kihkihkih

Kak Marge I miss ur jokes. Still hot ka? Auuwwwww. Kak Doreen pun selalu wat aku senyum2 kalau teringat dia. "Kak Doreen ada makanan lg ka maw bg aku?".hahahaha. Kak chand I Miss ur style. Damn hoottt! Kak Waty yg sgt lutchuuuu. Paling siyuk dgr kalu dia ketawa ne. Kak Carol, I miss ur concern. Thanks ya for everything. Abg Ewikkkkkk, ko nda rindu adek mu ne ka. Time kita lumba siapa dulu siap buat report. Hahahahaha. Steady lah. Mcm2 perangai aku sama c Erik ne.hahahaa. Kak Lina, aku sentiasa doakan yg terbaik wat kakak. Nnti ada masa maw jugak aku crita2 lg dgn kakak.Kak Helda, kakak ne nampak serius tp nda jugak bha. Hikhik. Rindu aku dulu tym outstation d Keningau. Penat kali Kak Helda maw ajar aku time tu. Lambat pick up kan..hahahaha.

Kak Mega, I adore ur determination. Kak Rahila, I miss ur softness. Hehehe.Kak Moy. Rock bha kakak ne. Suka aku 24 jam steady jak. Teda masalah lah punya org. Kak Ogy, wah nda sangka kita ada bau2 bacang kan. hehehehe. Kak Linda, kakak yg kecik dan penuh nasihat. hehehe. Jen, si cantik manis yg sangat innocent. Penah 1 hari tu dia cuti, aku dan Erik call wat panggilan hangit yg suru dia dtg branch. Kak Mega suru kunun.hahahahahaha.. Dia punyalah pecaya. Sorry ya Jen. Semua lah aku rindu. Bos Rahman, Kak Irene pun arr. Semua yg nda tersebut pun selalu di hati aku.

Mula2 kerja jugak.
Time Kak Zu kawen @ Papar.
Wif Big Bosz. Mr Rahman
Time tournament bowling.
Time Konvensyen @ Palace Of The Golden Horses.
Sambutan Hari Raya 
Farewell Party Aku dan Yuen
Taken time saat2 akhir maw resign.
Thanks All


Thanks sebab celebrate farewell aku ari tu. Aku cakap mcm baru jak kan. Padahal da dekat 2 thn aku tinggal kan Celcom. Semuanya kenangan yg paling indah pernah tecatat dlm hidup aku. Cheewaaahhhh. Nanti ada masa aku akan hantar masakan mama aku yg kamu rindu2 kan tu. hehehe

Setiap kali lalu KK Branch ne mesti rasa sebak. "Aku pernah berdiri di tangga itu menanti Mr. Ejump". Dear all~~ semoga sentiasa maju jaya arr... :))


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...